Onderzoek Laagdrempelige Steunpunten

Stichting Lumen Holland Rijnland heeft in 2024 de opdracht gekregen om laagdrempelige steunpunten voor mensen met psychische problematiek te organiseren in de 13 gemeentes in de regio Holland Rijnland.

 

Daarvoor heeft Lumen in 2024 eerst een onderzoek laten doen bestaande uit drie onderdelen; de criteria, een inventarisatie van potentiële laagdrempelige steunpunten en een voorstel voor een plan van aanpak. Het onderzoek werd uitgevoerd door Astrid Suurmond, projectmanager bij Impuls voor de Zorg. \

 

Haar belangrijkste conclusie:  “Er zijn veel laagdrempelige ontmoetingsplekken maar slechts enkelen voldoen aan een cruciaal criterium uit het IZA: door en voor ervaringsdeskundigen. 

 

 

1 CRITERIA

De vraag is wanneer we een initiatief of organisatie een laagdrempelig steunpunt kunnen noemen zoals in het Integraal Zorgakkoord  bedoeld is: aan welke criteria moet een laagdrempelig steunpunt voldoen om bij te dragen aan het beoogde resultaat?

In   1 Criteria laagdrempelige steunpunten versie aug 2024   lees je hier meer over.

2 INVENTARISATIE 

De volgende stap is het inventariseren van laagdrempelige steunpunten in de 13 gemeenten van de regio Holland Rijnland: welke steunpunten zijn er in deze gemeenten en voldoen deze aan de criteria? 

Lees hier meer over in 2 Inventarisatie Steunpunten nov 2024

Deze inventarisatie wordt als basis gebruikt voor het Plan van Aanpak voor het (door) ontwikkelen van laagdrempelige steunpunten in de regio Holland Rijnland.

3 PLAN VAN AANPAK

In dit derde deel, dit plan van aanpak, wordt uiteengezet wat nodig is om te komen tot één volwaardig steunpunt per sub-regio met daarnaast meerdere inloop- en ontmoetingsplekken door en voor mensen met psychische kwetsbaarheid.   

Zie 3 Plan van aanpak Laagdrempelige Steunpunten dec 2024