Leidse Regio

Cursus cliëntondersteuning

‘Ik heb geleerd dat mensen vergeten wat je hebt gezegd of gedaan, maar ze zullen nooit vergeten welk gevoel je ze gegeven hebt.’ – Maya Angelou

Ondersteunen zonder overnemen

In deze cursus gaan we in op diverse facetten van onafhankelijke cliëntondersteuning zoals we die bij Lumen bieden. De inhoud van de cursus is afgestemd op de behoeften van de deelnemers. Na een korte theoretische inleiding wisselen we in iedere bijeenkomst ervaringen, kennis en tips met elkaar uit. We oefenen met gespreksvaardigheden en proberen praktische hulpmiddelen uit, passend bij verschillende fases van een ondersteuningstraject. Er is uiteraard voldoende ruimte voor inbreng van uitdagende casussen.

Alle lessen worden gegeven door Katrien van Meel, coördinator scholing ervaringsdeskundigheid bij Stichting Lumen. Zij is psycholoog, docent/trainer en ervaringsdeskundige.

Programma

Bijeenkomst 1

Vandaag gaan we in op de definitie en taken van cliëntondersteuning in theorie, en hoe wij dit bij Lumen in de dagelijkse praktijk vormgeven vanuit ervaringsdeskundigheid. We bespreken de startfase van een ondersteuningstraject: hoe kun je wederzijdse verwachtingen bespreekbaar maken en helderheid creëren over kaders van de ondersteuning zodat voor de cliënt en jouzelf duidelijk is hoe dit eruit komt te zien.

Bijeenkomst 2

De belangrijkste voorwaarde voor het bieden van psychosociale ondersteuning is reflectief kunnen luisteren, de juiste vragen stellen, bevestiging geven en tussentijds samenvatten. Deze vaardigheden gaan we vandaag opfrissen en verder verfijnen. Ontdek hoe je met deze tools enerzijds kunt zorgen dat de cliënt zich maximaal gehoord en begrepen voelt, maar anderzijds regie kunt behouden over het gesprek. We denken na over hoe je een ‘ademende’ agenda kunt voeren met voldoende ruimte voor pauzes maar ook eventuele spoedgevallen.

Bijeenkomst 3

Deze bijeenkomst staat in het teken van oplossingsgerichte gespreksvoering. We oefenen met verschillende benaderingen om de hulpvraag te concretiseren, overzicht te scheppen, complexe problemen te verhelderen, prioriteiten te stellen, keuzes te maken en doelen op te stellen. Tot slot bespreken we hoe in deze fase het proces van de cliënt te ondersteunen zonder het van degene over te nemen.

Bijeenkomst 4

Vandaag richten we ons op een ondersteuningstraject dat al in gang is gezet. We onderzoeken verschillende praktische hulpmiddelen die hierin kunnen ondersteunen, en hoe je het proces halverwege kunt evalueren en bij kunt sturen. We onderzoeken met elkaar het grijze gebied van afstand en nabijheid en onze persoonlijke en professionele grenzen in het contact met onze cliënt daarbij.

Bijeenkomst 5

In deze laatste bijeenkomst buigen wij ons over de beëindiging van een ondersteuningstraject. Wanneer is de tijd rijp om de ondersteuning af te sluiten en hoe pak je dit aan? We gaan in op verslaglegging: wat leg je wel en niet vast en wat zijn de wettelijke kaders, in hoeverre betrek je de cliënt hierbij en hoe kun je je rapportages zo vormgeven dat het jou ondersteunt in je werk? Tot slot gaan we in het omgaan met de emotionele belasting die dit werk met zich mee kan brengen. We onderzoeken hoe we onze mentale veerkracht kunnen versterken zodat we niet ten prooi vallen aan compassie moeheid.

Dit zeiden eerdere deelnemers over deze cursus:

“Ik heb aardig wat nieuwe tools toegevoegd aan mijn toolbox.”
“Ik ben me er beter van bewust wat er gebeurt in een gesprek met cliënten.”
“De oefeningen maakten het erg levendig.”

 

 

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor alle vrijwilligers en medewerkers die individuele ondersteuning bieden aan cliënten, deelnemers of gasten, bv in het kader van cliëntondersteuning of een verblijf in een respijthuis.

Tijdsinvestering

Vijf bijeenkomsten van 3 uur, ook los van elkaar te volgen.

Data & Tijden

Najaar 2025, bij voldoende animo.

Locatie

Nog nader te bepalen

Kosten

Kosteloos voor medewerkers en vrijwilligers van Stichting Lumen en Ggz Rivierduinen.

Meer informatie & aanmelden

Heb je interesse in deze cursus? Stuur dan een bericht naar Katrien van Meel (coördinator scholing ervaringsdeskundigen): katrienvanmeel@lumen-hollandrijnland.nl