De coronacrisis veroorzaakt bij mensen met psychische klachten meer eenzaamheid, stress en slaapproblemen, maar ook lager tempo en rust. 

Hoe ervaren mensen met psychische/psychosociale problemen of verslavingsproblematiek de maatregelen rond het coronavirus? En hoe waarderen zij de zorg/ondersteuning?

Online onderzoek

Ruim vijftig mensen deden mee aan het online onderzoek van Lumen Holland Rijnland en vulden anoniem onze korte enquête in. Ruim de helft van de respondenten constateerden dat de beperkende coronamaatregelen een lager tempo (62%) en meer rust (48%) geven. Maar negatieve effecten zijn er duidelijk ook; zoals eenzaamheid (48%), stress (40%) en slaapproblemen (38%).

In goed overleg

Vanwege het coronavirus werden veel face-to-face contacten met zorgverleners vervangen door alternatieven op afstand, zoals (beeld)bellen. Zo’n 70% van de ondervraagden stelt dat er in goede samenwerking naar alternatieve maatwerkoplossingen is gezocht.

(Beeld)bellen

Ruim driekwart vervolgde de (psychische) behandeling via (beeld)bellen. Voor 15% van de respondenten werd het persoonlijk contact voortgezet, aangepast aan de RIVM-richtlijnen. 17% van de deelnemers besloot vanwege corona te stoppen met hun zorg en/of ondersteuning.

Meer info