Leidse Regio

Praktijklessen Ervaringsdeskundigheid

 ‘We kunnen niet iedereen helpen, maar iedereen kan iemand helpen.’

Praktijklessen: ‘Omgaan met…’

In deze reeks interactieve workshops gaan we in op veel voorkomende psychische en psychiatrische klachten. Je hoort uit eerste hand wat het voor iemand betekent om met bepaalde klachten te worstelen en welk effect dit heeft op het dagelijks leven. Samen nemen we hardnekkige misvattingen en vooroordelen over psychische aandoeningen onder de loep. Wanneer is er sprake van normale variatie, en wanneer van psychisch lijden? We bespreken waar mensen terecht kunnen voor behandeling, praktische ondersteuning, zelfhulp of lotgenotencontact. Tijdens iedere Praktijkles krijg je bovendien praktische handvatten aangereikt hoe je een ander als ervaringsdeskundige, professional of naaste kunt ondersteunen bij diens herstel zodat degene ondanks deze klachten mee kan doen in de samenleving.

In de Praktijklessen putten we niet alleen uit theoretische kennis, maar zeker ook uit de ervaringskennis die aanwezig is in de groep. Heb je zelf dus ervaring met het thema en wil je daar iets over vertellen, wees dan welkom!

Programma 2024

(maandagochtend 10.00 – 12.00 uur)

08 – 01: Omgaan met… ADHD

22 – 01: Omgaan met… Depressie

05 – 02: Omgaan met… Bipolaire stoornis

26 – 02: Omgaan met… Angst en paniek

11 – 03: Omgaan met… Persoonlijkheidsproblematiek

25 – 03: Omgaan met… Psychosegevoeligheid

08 – 04: Omgaan met… Autisme

22 – 04: Omgaan met… Middelenafhankelijkheid

 

 

Voor wie?

Voor alle vrijwilligers en teamleden van Stichting Lumen Holland Rijnland en organisaties waarmee Lumen samenwerkt. Voorkennis is niet vereist.

Tijdsinvestering

Voorbereiding is niet nodig. Voor vrijwilligers: heb je minimaal 8 bijeenkomsten uit de reeks Praktijklessen Ervaringsdeskundigheid bijgewoond, dan ontvang je een certificaat als bewijs van deelname.

Data, tijden & locatie

Bijeenkomsten vinden plaats op maandagochtend van 10.00 – 12.00 uur  in de voorlichtingsruimte op de eerste verdieping van Hooigracht 12 in Leiden.

Aanmelden

Vrijwilligers van Stichting Lumen hoeven zich niet aan te melden. Anderen graag aanmelden door een bericht te sturen naar katrienvanmeel@lumen-hollandrijnland.nl  onder vermelding van naam, organisatie, woonplaats en de workshop(s) die je graag wilt volgen.

Kosten

Gratis voor vrijwilligers en medewerkers van Stichting Lumen.

Meer informatie?

Heb je nog vragen? Stuur een bericht naar katrienvanmeel@lumen-hollandrijnland.nl 

 

Er zijn geen activiteiten gepland.

Volledige agenda