Leidse Regio

Herstelgroepen begeleiden

‘Individually, we are one drop. Together, we are an ocean.’ – Ryunosuke Satoro

Benut de kracht van de groep!

Groepen leiden is een vak. In de cursus ‘Herstelgroepen begeleiden’ leer je basisvaardigheden om een herstel- of lotgenotengroep te kunnen begeleiden waarbij het gesprek en samenwerken centraal staat. In de cursus vergroot je je kennis over groepsprocessen en krijg je inzicht in werkzame factoren in een groep (zoals de cursusgroep Zicht op herstel). Je leert gebruik maken van de dynamiek in de groep zodat deze het leerproces van je deelnemers optimaal ondersteunt.  We oefenen met gesprekstechnieken waarmee je als gespreksleider enerzijds de inhoud van het groepsgesprek kunt sturen en anderzijds het proces. We bespreken hoe je om kunt gaan met uitdagende situaties, zoals deelnemers in crisis of weerstand in de groep.

  • Ontdek hoe je optimaal gebruik kunt maken van groepsprocessen
  • Ontwikkel je verder in je rol als groepsleider
  • Oefen met praktische vaardigheden
  • Leer omgaan met uitdagende situaties in een groep

Dit zeiden eerdere deelnemers over deze cursus:

“Boordevol praktische tips over omgaan met situaties die je bij het werken met groepen tegenkomt.”

 

 

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor vrijwilligers van Stichting Lumen en GGZ Rivierduinen die een (cursus- of gespreks)groep willen gaan begeleiden en minimaal de basiscursussen 1 en 2 (of de cursus ‘Werken met eigen ervaring’) hebben gevolgd.

Tijdsinvestering

Deze intensieve training bestaat uit vier bijeenkomsten van 4 uur. Het is van belang dat je niet méér dan één dagdeel (niet de eerste en laatste dag). Je ontvangt een certificaat als bewijs van deelname.

Data & Tijden

De eerstvolgende cursus staat gepland voor het derde kwartaal 2023.

Locatie

De cursus vindt plaats op Hooigracht 12-14 in Leiden.

Kosten

Gratis.

Meer informatie & aanmelden

Heb je interesse in deze cursus? Stuur dan een bericht naar Katrien van Meel (coördinator scholing ervaringsdeskundigen): katrienvanmeel@lumen-hollandrijnland.nl