Een nieuwjaarsreceptie is een goed moment om even stil te staan bij het afgelopen jaar en vooruit te blikken naar het komende jaar. 

Vorig jaar stond ik hier terwijl het inkt op het ondertekende fusiedocument nog nat was. We stonden aan het begin van een jaar waarin het thema SAMEN was. Samengaan, samenwerken en samenzijn.  En als we terugblikken op het jaar dan wil ik eerst even samen met jullie stil staan bij datgene wat ons heeft geraakt afgelopen jaar.  

Allereerst wil ik natuurlijk stil staan bij het overlijden van Henk van den Berg, al meer dan 34 jaar een vaste bezoeker van het Inloophuis. We wensen zijn zus Jannie en de rest van de familie veel sterkte met dit verlies. 

Daarnaast  hadden we ook de nodige personele wisselingen: Arjen Bergman, decennialang het gezicht en de motor van het Inloophuis en het GGz Informatiepunt vertrok. Arjen werkt tegenwoordig met veel plezier als woonbegeleider bij Rivierduinen en zit in het bestuur van het zelfregiecentrum. Hester Karssen moest helaas haar werkzaamheden beëindigen bij de Vliegende Brigade. Hester maakt nu sieraden. Maar met Imke, Marcel en Lars is het team weer op volle sterkte. 

Ook bij het bestuur was er sprake van wisseling van de wacht. Dik Toet nam als eerste afscheid en Conny Broeyer, Henk Boting en Herman Schuurman volgden. We verwelkomden Roos van Gelderen als nieuwe voorzitter en samen met Rald van Schalkwijk is het bestuur weer op volle sterkte.

In het werk was er een teleurstelling te verwerken. Zo wilde het niet lukken om een geschikt pand te vinden voor het respijthuis in Alphen. Met name de tweede keer waren we heel dichtbij maar trok de verhuurder zich om onbegrijpelijk redenen op werkelijk het allerlaatste moment terug. Op dit moment zijn we in een ver stadium voor een ander pand en onder het motto ‘drie keer is scheepsrecht’ hopen we dat we snel in 2019 aan de slag kunnen in Alphen a/d Rijn want niet alleen het respijthuis maar ook een informatiepunt en een herstelwerkplaats worden daar gevestigd.

Maar er ging ook veel/meer goed het afgelopen jaar …  Het samengaan van het team krijgt steeds meer vorm, het samenwerken met andere partijen ook. De crisiskaart is weer afgestoft, consulenten opgeleid, en kaarten gemaakt; de aanpak verward gedrag kon rekenen op grote inbreng van Lumen, de Vliegende brigades vliegen alle kanten uit, Ont-moeten op maandag is een succes, het herstelaanbod werd uitgebreid met Zicht op Herstel, de herstelcursussen worden goed bezocht net als het Inloophuis. Het aantal vrijwilligers groeide ook afgelopen jaar weer.

Lumen heeft snel een goede naam en reputatie opgebouwd. Wil je werken aan je herstel, wil je andere mensen ontmoeten? Wil je vrijwilligerswerk doen? Wil je als gemeente iets doen op het gebied van inloop, cliëntondersteuning en/of de inzet van ervaringsdeskundigen? Dan moet je bij Lumen zijn. De bekendheid bij zowel burgers, wijkteams en gemeenten kan nog veel beter en daar gaan we dit jaar daar ook met onze nieuwe website werk van maken! 

Was 2018 het jaar dat in het teken stond van SAMEN, 2019 wordt het jaar van de Overgang. En dan bedoel ik niet die overgang die leidt tot opvliegers bij vrouwen van bepaalde leeftijd. Het gaat wel over veranderingen. Een overgangsjaar. Ten eerste natuurlijk de wijze waarop wij als stichting worden gefinancierd. Dit loopt niet langer via de een gemeenschappelijke regeling en via de centrumgemeente Leiden. De gemeenten zijn vanaf dit jaar zelf verantwoordelijk voor een aantal maatschappelijke taken en hebben daar ook geld voor gekregen.

Dat is voor alle partijen nog even zoeken. Wat willen we nu precies? Wat kan Lumen leveren? Dit jaar moet de overgang worden naar een structurele financiering van deze onmisbare cliëntenorganisatie.

Wat kunnen we nog meer verwachten komend jaar? 

2019 wordt het jaar (wist je dat de Amerikaanse sciencefictionfilms Blade Runner zich in 2019 afspeelde? Gelukkig klopt dat toekomstbeeld niet) van:

 • 20 maart: Verkiezingen voor de Provinciale Staten (Nederland) en de Waterschapsverkiezingen in Nederland.
 • De jaarlijkse Week van de psychiatrie wordt in 2019 gehouden van maandag 25 maart tot en met zaterdag 30 maart. Thema Zichtbaar?
 • 29 maart: Het Verenigd Koninkrijk verlaat de Europese Unie waarmee de Brexit een feit is.
 • van 14 t/m 18 mei vindt de 64e editie van het Eurovisiesongfestival plaats in Israël.
 • Verkiezingen voor het Europees Parlement op 23 mei (Nederland)
 • het wereldkampioenschap voetbal vrouwen 2019 wordt in Frankrijk gespeeld van 7 juni t/m 7 juli
 • 10 oktober 2019 dag van psychische gezondheid .

Maar ook:

 • Komend jaar gaat Lumen activiteiten starten bij de inloop van Oegstgeest in het Dorpscentrum.
 • Gaan we echt van start met het Respijthuis, de herstelwerkplaats en een informatiepunt in Alphen a/d Rijn
 • Krijgt de Hooigracht een Steun- en Informatiepunt dat meerdere dagdelen per week open is.
 • Gaan we meer herstelactiviteiten in de regio’s Rijnstreek en Duin- en Bollenstreek aanbieden.
 • Krijgen we een nieuwe website.
 • Komt er een open dag om ons nieuwe programma te promoten: zaterdag 30 maart – zet het in je agenda!
 • Krijgen we nieuwe computers en gaan we met nieuwe software werken.
 • Gaan we (nog) meer investeren in onze opleidingen tot ervaringsdeskundige.

Kortom, een boeiend jaar voor de boeg met veel veranderingen maar ook heel veel van hetzelfde! Want we blijven vooral een warme, veilige plek waar je jezelf kunt zijn, lotgenoten kan ontmoeten en kan werken aan je herstel. Want bij elke verandering moet je wel zorgen dat de goede dingen behouden blijven. En daar gaan we met ons allen voor ons best voor doen! 

Bart Smith

directeur Stichting Lumen Holland Rijnland