Wanneer je geconfronteerd wordt met een psychische aandoening, psychosociale problemen of een verslaving heeft dat vaak een groot ontwrichtend effect op je bestaan. Je hebt het gevoel dat je aandoening of je problemen je leven bepalen. Dit kan gepaard gaan met gevoelens van wanhoop en verlies van vertrouwen, in jezelf en in de toekomst.
Herstellen doe je niet alleen
Herstel kan worden omschreven als een persoonlijke proces waarin je accepteert dat je een aandoening hebt met de daarbij behorende klachten en symptomen, maar waarin je ook leert dat je niet je aandoening bent. In dit proces onderzoek je waar jouw kwetsbaarheden èn jouw mogelijkheden liggen. Herstellen gaat met vallen en opstaan en verloopt voor iedereen anders. Gaandeweg leer je betekenis geven aan jouw ervaringen en ga je op zoek naar de wegen om je leven vorm te geven op een manier die jij waardevol vindt en die voor jou het beste werkt. Herstellen doe je zelf, op jouw manier en in jouw tempo. Het is niet iets wat een ander voor je kan doen, maar een ander kan je hierbij wel ondersteunen.
De cursus
In de cursus Zicht op Herstel breng je met behulp van de verschillende fases van herstel jouw eigen unieke herstelproces in kaart. Elke bijeenkomst heeft een thema:
- Bijeenkomst 1 Kennismaking
- Bijeenkomst 2 Herstel
- Bijeenkomst 3 Inzicht
- Bijeenkomst 4 Acceptatie
- Bijeenkomst 5 Hoop en Dromen
- Bijeenkomst 6 Hulpbronnen
- Bijeenkomst 7 Eigen regie
- Bijeenkomst 8 Zingeving
- Bijeenkomst 9 Afronding en certificaat
Aan de hand van deze thema’s ga je onder begeleiding van twee ervaringsdeskundige cursusbegeleiders met elkaar in gesprek om kennis en ervaringen te delen. Dit leidt tot meer bewustwording van en inzicht in wat jou kan helpen bij verder herstel.