Cursus Zicht op Herstel

Herstellen is een zoektocht naar hoe je, ondanks je psychische klachten, psychosociale problemen en/of verslaving, een leven op kunt bouwen dat jij als zinvol ervaart. De cursus ‘Zicht op Herstel’ helpt je bij deze zoektocht.

Wanneer je geconfronteerd wordt met een psychische aandoening, psychosociale problemen of een verslaving heeft dat vaak een groot ontwrichtend effect op je bestaan. Je hebt het gevoel dat je aandoening of je problemen je leven bepalen. Dit kan gepaard gaan met gevoelens van wanhoop en verlies van vertrouwen, in jezelf en in de toekomst.

Herstellen doe je niet alleen

Herstel kan worden omschreven als een persoonlijke proces waarin je accepteert dat je een aandoening hebt met de daarbij behorende klachten en symptomen, maar waarin je ook leert dat je niet je aandoening bent. In dit proces onderzoek je waar jouw kwetsbaarheden èn jouw mogelijkheden liggen. Herstellen gaat met vallen en opstaan en verloopt voor iedereen anders. Gaandeweg leer je betekenis geven aan jouw ervaringen en ga je op zoek naar de wegen om je leven vorm te geven op een manier die jij waardevol vindt en die voor jou het beste werkt. Herstellen doe je zelf, op jouw manier en in jouw tempo. Het is niet iets wat een ander voor je kan doen, maar een ander kan je hierbij wel ondersteunen.

De cursus

In de cursus Zicht op Herstel breng je met behulp van de verschillende fases van herstel jouw eigen unieke herstelproces in kaart. Elke bijeenkomst heeft een thema:

  • Bijeenkomst 1 Kennismaking
  • Bijeenkomst 2 Herstel
  • Bijeenkomst 3 Inzicht
  • Bijeenkomst 4 Acceptatie
  • Bijeenkomst 5 Hoop en Dromen
  • Bijeenkomst 6 Hulpbronnen
  • Bijeenkomst 7 Eigen regie
  • Bijeenkomst 8 Zingeving
  • Bijeenkomst 9 Afronding en certificaat

Aan de hand van deze thema’s ga je onder begeleiding van twee ervaringsdeskundige cursusbegeleiders met elkaar in gesprek om kennis en ervaringen te delen. Dit leidt tot meer bewustwording van en inzicht in wat jou kan helpen bij verder herstel.

Wil jij ons team van cursusbegeleiders komen versterken? Bekijk dan hier de Vacature Cursusbegeleider Zicht op Herstel!

Voor wie

De cursus is bedoeld voor mensen die te maken hebben (gehad) met psychische aandoeningen, psychosociale problemen en/of verslavingsproblematiek en die willen werken aan hun verdere herstel. De cursus vormt ook een basis voor de ontwikkeling van ervaringsdeskundigheid binnen Stichting Lumen.

Tijdsinvestering

De cursus bestaat uit 9 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur en ongeveer 1 uur voorbereiding per keer.

Locatie

De cursus vindt plaats op verschillende locaties in de Leidse regio, de Rijnstreek en de Duin- en Bollenstreek.

Kosten

De cursus is gratis.

Belangstelling?

Mail je aanmelding met daarin de locatie van de cursus, je naam en je telefoonnummer naar herstel.lumen@gmail.com
Heb je nog vragen? Bel dan gerust Frouke Lampe 0681624676

Aanmelden

Zicht op Herstel

09 sep

Cursus Zicht op Herstel

Duin- en Bollenstreek

Vanaf 9 september 2019 organiseert Stichting Lumen een nieuwe reeks van de cursus ‘Zicht op Herstel’ in het Vriendenhuis in Lisse. Deze cursus bestaat uit een serie van 9 bijeenkomsten en wordt gegeven door twee ervaringsdeskundig cursusbegeleiders van Lumen.

Vriendenhuis Lisse, Heereweg 258, 2161 BS Lisse 9 sep, 16 sep, 23 sep, 30 sep, 7 okt, 14 okt, 21 okt, 28 okt en 4 nov 14:00 - 16:00
11 sep

Cursus Zicht op Herstel

Rijnstreek

Vanaf 11 september 2019 organiseert Stichting Lumen een nieuwe reeks van de cursus ‘Zicht op Herstel’ in wijkcentrum Kerk en Zanen te Alphen aan den Rijn. Deze cursus bestaat uit een serie van 9 bijeenkomsten en wordt gegeven door twee ervaringsdeskundig cursusbegeleiders van Lumen.

Wijkcentrum Kerk en Zanen, De Oude Wereld 57, 2408 NV Alphen aan den Rijn 11 sep, 18 sep, 25 sep, 2 okt, 9 okt, 16 okt, 23 okt, 30 okt en 6 nov 14:00 - 16:00
20 sep

Cursus Zicht op Herstel

Duin- en Bollenstreek

Vanaf 20 september 2019 organiseert Stichting Lumen de cursus ‘Zicht op Herstel’ in ‘De Wieken’ in Noordwijk. Deze cursus bestaat uit een serie van 9 bijeenkomsten en wordt gegeven door twee ervaringsdeskundig cursusbegeleiders van Lumen.

De Wieken, Wassenaarsestraat 5, 2201 RD Noordwijk 20 sep, 27 sep, 4 okt, 11 okt, 18 okt, 25 okt, 1 nov, 8 nov en 15 nov 14:00 - 16:00
10 okt

Cursus Zicht op Herstel

Leidse Regio

Vanaf 10 oktober 2019 organiseert Stichting Lumen een nieuwe reeks van de cursus ‘Zicht op Herstel’ in Leiden. Deze cursus bestaat uit een serie van 9 bijeenkomsten en wordt gegeven door twee ervaringsdeskundig cursusbegeleiders van Lumen.

Hooigracht 12-14, 2312 KS Leiden 10 okt, 17 okt, 24 okt, 31 okt, 7 nov, 14 nov, 21 nov, 28 nov en 5 dec 14:00 - 16:00
Volledige agenda