Vanaf maandag 21 augustus 2023 is het kolossale en kleurrijke kunstwerk Stille Strijd te zien op de Beestenmarkt in Leiden. Het standbeeld van een in elkaar gedoken jongen staat symbool voor de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren voeren. Het beeld is van verre zichtbaar door zijn grote afmeting van zo’n 2,5 meter hoog en 4 meter lang en zijn felle gele kleur. Zelfdoding is doodsoorzaak nummer één bij jongeren onder 30 jaar. Het Power of Art House en de gemeente willen met dit kunstwerk het taboe rondom depressie en zelfdoding onder jongeren doorbreken en het gesprek op gang brengen. Het kunstwerk Stille Kracht is tot en met 28 augustus vrij te bezoeken op de Beestenmarkt en gaat daarna verder rondreizen naar andere gemeenten. Het stond al eerder in Amsterdam en Haarlem.

Toename zelfdoding onder jongvolwassenen

Het aantal zelfdodingen door jongeren tot 30 jaar is de afgelopen jaren toegenomen. Het gaat met name om jongvolwassen mannen tussen 20 en 30 jaar. Het Power of Art House vraagt met het kunstproject Stille Strijd aandacht voor deze verontrustende cijfers. “Er rust een behoorlijke taboe op depressie, terwijl erover praten juist zo belangrijk is om het isolement te doorbreken. Dit beeld schreeuwt om aandacht”, aldus kunstenares Saskia Stolz van het Power of Art House. Stolz: “Jongeren voelen zich vaak heel klein van binnen als ze depressief zijn, dus ik wilde het beeld juist heel groot maken, als tegenstelling. De felle kleuren staan voor het feit dat je vaak aan de buitenzijde niet kunt zien dat het mentaal niet goed met iemand gaat.”

Eén op de vier Leidse jongeren denkt wel eens aan zelfdoding 

In 2022 maakten in Nederland 67 jongeren (onder 20 jaar) en 241 jongvolwassenen (tussen 20 en 30 jaar) een einde aan hun leven. Het aantal ligt bij jongens gemiddeld 2x zo hoog dan bij meisjes. Het komt neer op gemiddeld 6 zelfdodingen per week door deze jonge doelgroep. Wethouder Fleur Spijker, gezondheid en studentenzaken: “Uit onze laatste Gezondheidsmonitor blijkt dat 23% van de jongeren van 12 t/m 15 jaar en 33% van de jongvolwassenen in de leeftijdscategorie 16 t/m 25 jaar in Leiden suicidegedachten heeft gehad. Ongeveer een vijfde van deze groep (dus 5 tot 6% van het totaal) heeft hier (heel) vaak aan gedacht. We hechten als gemeente veel belang aan de mentale gezondheid van jongeren. Veel jongeren vinden het moeilijk om te praten over depressies of gedachten aan zelfdoding. We hopen dat dit bijzondere en aangrijpende kunstwerk eenzame, angstige, ongelukkige en/of depressieve jongeren uitnodigt om toch te gaan praten over hun gevoelens. Vrolijke, maar ook sombere. Durf ervoor uit te komen dat het niet goed met je gaat!”

Hulp vragen via 113

Maakt u zich zorgen over iemand in uw omgeving of denkt u weleens aan zelfdoding? Wees dan niet bang om hulp te vragen. U kunt elke dag, de hele dag (24/7) gratis en anoniem bellen met 0800-0113 of een chat starten via de website 113 zelfmoordpreventie. Er staat altijd iemand voor u klaar.