Inspiratie sessies ervaringsdeskundigheid
Op weg naar een Regionale academie voor ervaringsdeskundigheid
Ervaringsdeskundigen vervullen een steeds belangrijkere rol in de geestelijke gezondheidszorg en het sociale domein, in zowel betaalde als onbetaalde functies. Goede scholing van deze relatief nieuwe beroepsgroep is daarbij onmisbaar. GGZ Rivierduinen en Stichting Lumen Holland Rijnland slaan de handen ineen om de opleiding van ervaringsdeskundigen samen vorm te geven. Naast de basiscursussen voor beginnende ervaringsdeskundigen organiseren we daarom vanaf september 2023 ook gezamenlijk een reeks lezingen en workshops over onderwerpen die relevant zijn voor iedereen die eigen ervaringen met psychische en/of psychosociale ontwrichting en herstel in zet in het werk. De lezingen zijn bedoeld voor alle (ervarings)vrijwilligers en medewerkers met interesse in ervaringsdeskundigheid van Stichting Lumen en Ggz Rivierduinen. Deelname is gratis maar aanmelden is noodzakelijk via j.dejager@rivierduinen.nl. Graag even vermelden voor welke lezing(en) of workshop(s) je je opgeeft.
Programma najaar 2024
Maandag 16 september 10.00 – 12.00 uur
Gevoelsreflecties
/ Katrien van Meel
Wil je dat jouw gesprekspartner zich serieus genomen, begrepen en gehoord voelt? Maak dan gebruik van gevoelsreflecties. Met een gevoelsreflectie vat je de boodschap van de ander samen in jouw eigen woorden. Daarbij geef je niet zozeer de feitelijke informatie van iemands boodschap weer maar vooral de emotionele lading die doorklinkt in iemands toon, gezichtsuitdrukking of lichaamshouding. Je zult in deze workshop merken dat je met een rake gevoelsreflectie nòg beter bij de ander aan kunt sluiten wat leidt tot een verdieping in jullie contact.
>>> Hooigracht 12, Leiden, voorlichtingsruimte (1ste verdieping)
Maandag 7 oktober 14.30 – 16.30 uur
Hechting en hechtingsstijlen: De invloed van (on)veilige hechting op je werk als ervaringsdeskundig zorgprofessional
/ Janice de Jager
Vroege hechtingservaringen hebben diepgaande en langdurige invloed op iemand relaties, gedrag en gevoelens. Deze ervaringen spelen een rol in je privéleven, maar neem je ook mee in je werk in het contact met cliënten en collega’s. In deze workshop bespreken we de basisprincipes rondom (on)veilige hechting en hechtingsstijlen en kijken we naar hoe dit een rol kan spelen in je werk als ervaringsdeskundig zorgprofessional.
>>> Sandifortdreef 19, Leiden, gebouw Rijnveste (F4.51)
Maandag 25 november 10.00 – 12.00 uur
Overdracht en tegenoverdracht
/ Katrien van Meel
Het begrip overdracht gaat over het onbewust overbrengen (projecteren) van oude gevoelens, wensen en verwachtingen van een vroegere relatie op een ander. Overdracht komt voornamelijk voor in relaties waarin afhankelijkheid een rol speelt, zoals tussen een manager en medewerker, of tussen de coach en coachee – dus ook tussen ervaringsdeskundige en cliënt. Ga je als ervaringsdeskundige (onbewust) mee in de overdracht van de cliënt, dan noemen we dat tegenoverdracht. Dit staat een open neutrale houding van jou als hulpbieder in de weg, maar remt ook het proces van je cliënt. Ben je je van je gevoelens bewust en kun je deze hanteren, dan vormt dit meestal geen probleem. In deze workshop krijg je praktische tips hoe je dit veel voorkomende verschijnsel herkent, en hoe je er als ervaringsdeskundige zo professioneel mogelijk mee om kunt gaan.
>>> Hooigracht 12, Leiden, voorlichtingsruimte (1ste verdieping)
Dinsdag 10 december 14.00 – 16.00 uur
‘Clean Language’
/ Quirijn Spijker
Als ervaringsdeskundigen willen we graag onze volle aandacht richten op onze cliënten en hun verhaal. We willen anderen ‘tevoorschijn luisteren’ en ondersteunen om eigen keuzes te maken. Toch blijkt het in de praktijk best lastig om zonder oordeel met een ander (cliënt of collega) in gesprek te zijn. Clean Language biedt ons een houding en vragen set om dit te doen. In deze workshop gaan we het hebben over deze Clean-houding en daarna gaan we vooral veel oefenen met het stellen van Clean-vragen.
>>> Sandifortdreef 19, Leiden, gebouw Rijnveste (F4.51)
Eerdere activiteiten
GGZ Rivierduinen, Stichting Lumen Holland Rijnland, de Binnenvest en Parnassia/Brijder willen in de toekomst de opleiding van ervaringsdeskundigen zoveel mogelijk onder één dak gaan brengen in een Regionale Academie Ervaringsdeskundigheid. Als opmaat naar deze intensievere samenwerking organiseerden we op 30 augustus 2022 een Inspiratiedag rondom ervaringsdeskundigheid voor alle medewerkers en vrijwilligers met ervaringsdeskundigheid van deze vier organisaties. Op het programma stonden lezingen van toonaangevende sprekers uit ons vakgebied, interactieve workshops rondom het werken met eigen ervaring, en gelegenheid om elkaar beter te leren kennen en ervaringen uit te wisselen. Zie hier onze flyer.
Er zijn geen activiteiten gepland.
Volledige agenda