Leidse RegioRijnstreek

Basiscursus 1: Herstelverhalen schrijven

‘Een vogel zingt niet omdat hij een antwoord heeft, maar omdat hij een lied heeft.’ Maya Angelou

In deze cursus proberen we ingrijpende gebeurtenissen uit ons leven of perioden van ziekte en herstel te ordenen en er een samenhangend verhaal van te maken. Wat deden, dachten en voelden wij in een periode van crisis? En hoe kwamen we er weer bovenop? Wat heeft ons herstel bevorderd, en wat juist ondermijnd? Waren er keerpunten? Kunnen we patronen ontdekken? Door woorden te geven aan ontwrichtende gebeurtenissen verleen je betekenis aan wat je is overkomen. Aan het eind van de cursus heb je een verhaal dat je kunt laten lezen aan familie, vrienden of je behandelaar. Ook kun je het als ervaringsdeskundige spreker voordragen, bv. bij gastlessen of voorlichtingen.

Als vrijwilliger met ervaringsdeskundigheid is het belangrijk dat je niet alleen inzicht hebt in jouw eigen herstelproces, maar ook kennis hebt van ervaringen van anderen. Ieder herstelproces is tenslotte uniek. Door de uitwisseling met medecursisten bouw je zogenoemde ‘collectieve ervaringskennis’ op. Daarom moet je deze cursus gevolgd hebben voordat je aan de cursus Ervaringsdeskundigheid kunt beginnen.

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor vrijwilligers van Stichting Lumen. Ben je nog geen vrijwilliger, bekijk dan eens onze vacatures en neem contact op met de betreffende project coördinator. Vrijwilligers krijgen via de nieuwbrief bericht zodra een volgende cursus start.

Tijdsinvestering

5 bijeenkomsten van 2,5 uur plus wekelijkse huiswerkopdrachten (ca. 2-3 uur / week)

Data & Tijden

Bij voldoende inschrijvingen organiseren we begin 2022 een volgende ronde voor de basiscursussen 1 en 2 op onze locaties in Leiden en/of Alphen. Interesse? Meld je aan via onderstaand formulier, dan krijg je bericht zodra meer bekend is.

Adressen

Stichting Lumen Holland Rijnland:
Locatie Leiden: Hooigracht 12-14
Locatie Alphen a/d Rijn: Prins Hendrikstraat 135 (Respijthuis)

Let op: Afhankelijk van de maatregelen van het kabinet rondom het coronavirus zullen de bijeenkomsten (gedeeltelijk) online in MS Team gegeven worden.

Kosten

Voor de cursussen op locatie brengen we 10 Euro materiaalkosten + 20 Euro borg in rekening voor de cursusmap en koffie/thee. Vindt de cursus (gedeeltelijk) online plaats, dan is de cursus gratis. Je ontvangt dan de materialen digitaal. Zorg voor een rustige werkplek, stabiele internetverbinding en bij voorkeur een tablet of laptop om op te werken.

Meer informatie

Stuur een bericht naar basiscursussen@lumen-hollandrijnland.nl

Er zijn geen activiteiten gepland.

Volledige agenda

Meld je aan voor Herstelverhalen Schrijven