Duin- en BollenstreekLeidse RegioRijnstreek

Archief: Voorlichtingen Psychische gezondheid

Een eerder gehouden online voorlichting terugkijken? Hier vind je alle voorlichtingen Psychische Gezondheid terug (vanaf april 2020).

Trauma & PTSS

Maandag 29 november 2021

Heftige gebeurtenissen, zoals mishandeling of een zwaar ongeluk, kunnen leiden tot trauma en PTSS. Wat zijn de kenmerken van trauma en PTSS en wat zijn de meest effectieve behandelmethoden? En hoe ondersteun je een naaste die PTSS heeft? Een ervaringsdeskundige en een behandelaar vertellen je daar meer over.

Borderline persoonlijkheidsstoornis

Maandag 8 november 2021

10 tot 15 procent van de bevolking heeft een persoonlijkheidsstoornis. Tegenwoordig zijn persoonlijkheidsstoornissen goed te behandelen. Een ervaringsdeskundige en een behandelaar vertellen je meer over de symptomen en de mogelijke behandelingen.

AD(H)D

Maandag 6 september 2021

Bij AD(H)D reageren je hersenen sneller op prikkels. Dit kan ervoor zorgen dat je je moeilijk kan concentreren en snel afgeleid bent. Wat is AD(H)D precies en welke behandelingen zijn er mogelijk? En wat kan je als naaste betekenen? Een ervaringsdeskundige en een behandelaar delen hun kennis en ervaringen tijdens deze voorlichting.

Persoonlijkheidsstoornissen

Maandag 21 juni 2021

10 tot 15 procent van de bevolking heeft een persoonlijkheidsstoornis. Tegenwoordig zijn persoonlijkheidsstoornissen goed te behandelen. Een ervaringsdeskundige en een behandelaar vertellen je meer over de symptomen en de mogelijke behandelingen.

Aanbod Lumen en GGZ Rivierduinen/Preventie

Maandag 7 juni 2021

Heb je een psychische aandoening? Of ken je iemand met psychische problemen in je naaste omgeving? En weet je niet goed waar je terecht kunt? Wij bieden een groot aantal cursussen, voorlichtingen en workshops vanuit GGZ Rivierduinen (preventie) en Lumen Holland-Rijnland.
Tijdens deze voorlichting vertellen we je daar meer over.

Bipolaire stoornis

Maandag 31 mei 2021

Mensen met een bipolaire stoornis ervaren manische en depressieve periodes. Hoe herken je een bipolaire stoornis en wat zijn de behandelmogelijkheden? En hoe ondersteun je iemand met een bipolaire stoornis? Je hoort het tijdens deze voorlichting van een ervaringsdeskundige en een behandelaar.

Angststoornissen

Maandag 10 mei 2021

We zijn allemaal weleens bang en dat is gezond. Mensen met een angststoornis zijn vaak angstig, ook als daar geen directe reden voor is. Welke soorten angststoornissen bestaan er en hoe zijn die het beste te behandelen? Een behandelaar en een ervaringsdeskundige delen hun kennis en ervaring met je tijdens deze voorlichting.

Psychose

Maandag 19 april 2021

Een psychose zorgt voor overtuigingen die niet met de werkelijkheid overeen komen. Wat gaat er om in iemands hoofd tijdens een psychose? En welke behandelingen zijn er mogelijk? Je hoort het tijdens deze voorlichting van een ervaringsdeskundige en een behandelaar.

Hooggevoeligheid

Maandag 29 maart 2021

Hooggevoelige personen (HSP) ervaren de wereld om zich heen vaak op een intense manier. Externe prikkels, zoals geluid, gesprekken en geuren komen bij hen sterk binnen. Wat zijn de kenmerken van hoogsensitiviteit en hoe ga je ermee om in het dagelijks leven? Je hoort daar tijdens deze voorlichting meer over van een ervaringsdeskundige en een behandelaar.

Social media verslaving

Maandag 15 maart 2021

Games en social media zijn ontwikkeld om je aandacht zo lang mogelijk vast te houden. Wanneer slaat dat om in een verslaving? En hoe kom je daar weer vanaf? Een behandelaar en een ervaringsdeskundige vertellen je hier meer over tijdens deze voorlichting.

Depressie en dysthymie

Maandag 1 maart 

Iedereen voelt zich weleens somber. Maar wanneer is die somberheid onderdeel van een depressie? Hoe is een depressie te behandelen? En wanneer is er sprake van dysthymie (chronische depressie)? Je hoort het tijdens deze voorlichting van een ervaringsdeskundige en een behandelaar.

Eetstoornissen

Maandag 15 februari 2021

Een eetstoornis, zoals anorexia of boulimia, heeft een grote invloed op je leven. Maar hoe ontstaat een eetstoornis precies? En welke behandelingen zijn er mogelijk? Een behandelaar en een ervaringsdeskundige vertellen je hier meer over tijdens deze voorlichting.

Medicatiegebruik bij psychische klachten

Maandag 7 december 2020

Wanneer is het nodig om medicatie te gebruiken bij psychische problemen? Welke soorten medicatie bestaan er en wat zijn de bijwerkingen? Over deze en andere vragen gaat de voorlichtingsavond ‘Medicatiegebruik bij psychische klachten’. Psychiater en onderzoeker Max de Leeuw, verbonden aan GGZ Rivierduinen en het LUMC, is de spreker tijdens deze bijeenkomst. Daarnaast vertelt een ervaringsdeskundige vanuit Lumen Holland-Rijnland iets over het gebruik van medicatie en de invloed daarvan op haar dagelijks leven.
-> download hier de powerpointpresentatie van deze voorlichting. 

Persoonlijkheidsstoornissen

Maandag 23 november 2020

Dat persoonlijkheidsproblematiek niet behandelbaar zou zijn is gelukkig achterhaald! Wat is kenmerkend voor een persoonlijkheidsstoornis? Een behandelaar van GGZ Rivierduinen en een ervaringsdeskundige van Stichting Lumen Holland Rijnland delen hun kennis en ervaringen.

Psychose en stemmen horen

Maandag 16 november 2020

Een psychose zorgt voor overtuigingen die niet met de werkelijkheid overeenkomen. Stemmen horen is geen ziekte op zich maar het is een verschijnsel dat zich ook voor kan doen bij andere psychische aandoeningen. Een behandelaar van GGZ Rivierduinen en een ervaringsdeskundige van Stichting Lumen Holland Rijnland delen hun kennis en ervaringen.
-> Download hier de powerpointpresentatie van deze voorlichting 

Verslaving

Maandag 26 oktober 2020

Verslaving aan alcohol en drugs heeft veel invloed op je werk, studie en persoonlijke leven. Maar wanneer ben je precies verslaafd? En hoe kom je er weer vanaf? Een behandelaar van GGZ Rivierduinen en een ervaringsdeskundige van Stichting Lumen Holland Rijnland delen hun kennis en ervaringen.

Burn-out en Depressie

Maandag 19 oktober 2020

Wat is het verschil tussen een ‘dip’, een burn-out en een depressie? We gaan in op overeenkomsten en verschillen, en op de vraag hoe je er weer vanaf komt. Een behandelaar van GGZ Rivierduinen en een ervaringsdeskundige van Stichting Lumen Holland Rijnland delen hun kennis en ervaringen.
->Download de powerpointpresentatie van deze voorlichting.

Bipolaire stoornis

Maandag 22 juni 2020

Een bipolaire (manisch depressieve) stoornis kenmerkt zich door uitersten in stemming en energie. Wat is nu precies een bipolaire stoornis, hoe herken je het en wat zijn de behandelmogelijkheden? Maar ook: hoe kun je iemand met een bipolaire stoornis ondersteunen, en wat kan iemand zelf doen?

Trauma en PTSS

Maandag 18 mei 2020

Ingrijpende gebeurtenissen ook van lang geleden kunnen nog steeds veel invloed hebben. Het kan een verkeersongeluk zijn, een gewelddadige overval, een inbraak, maar bijvoorbeeld ook een echtscheiding of een plotseling ontslag. We noemen dit een (psycho)trauma. Je merkt dat je gespannen bent, schrikachtig en onrustiger dan normaal. Ook kun je last hebben van herhaaldelijk terugkeren van herinneringen aan de schokkende gebeurtenis in de vorm van flashbacks en nachtmerries. Ten gevolge van een trauma kan iemand een Post traumatisch Stress Stoornis (PTSS) ontwikkelen.

Tijdens deze Webinar wordt er ingegaan op de verschijnselen van trauma, en achtergronden. De ervaringsdeskundige gaat in op het onderwerp vanuit haar/zijn eigen ervaring. Een professional vertelt over het thema in het algemeen, de achtergrond, oorzaken, signalen, het hulpaanbod en omgangsadviezen (familie en naasten). Uiteraard is er altijd voldoende ruimte om vragen te stellen.

Autisme bij volwassenen

Donderdag 7 mei 2020

Ruim één procent van de Nederlanders heeft een vorm van autisme. De hersenen van mensen met autisme verwerken informatie die ze waarnemen via zintuigen, op een andere manier. Zij hebben er moeite mee om wat zij ruiken, zien, horen of voelen te verwerken tot een samenhangend geheel. Hierdoor ervaren zij problemen op het gebied van communicatie, verbeelding en in het omgaan met hun relaties. Kinderen en volwassenen met autisme hebben allemaal een andere combinatie van klachten en problemen.

De ervaringsdeskundige gaat in op het onderwerp vanuit haar/zijn eigen ervaring. Een professional vertelt over het thema in het algemeen, de achtergrond, oorzaken, signalen, het hulpaanbod en omgangsadviezen (familie en naasten). Uiteraard is er altijd voldoende ruimte om vragen te stellen.

Autisme heeft vaak invloed op relaties met andere mensen. Dat kan gaan om allerlei soorten relaties, van vriendschappen en liefdesrelaties tot ouder-kind-relaties. Tijdens de Webinar is er ruimte om ervaringen met elkaar te delen en kunnen tips qua omgang met elkaar worden besproken.

Borderline

Woensdag 6 mei 2020

Mensen met borderline hebben over het algemeen moeite om emoties te reguleren en hierdoor relaties of vriendschappen met anderen te onderhouden. Het lukt hen vaak niet een baan te houden of een opleiding af te maken. Mensen met deze problematiek gedragen zich vaak impulsief en hebben last van wisselende stemmingen. Daarnaast kunnen zij andere psychische klachten hebben zoals angsten, depressie en/of stemmen horen. Dit maakt de omgang met iemand die borderline heeft soms behoorlijk ingewikkeld.

Tijdens deze Webinar gaat de ervaringsdeskundige in op het onderwerp vanuit haar/zijn eigen ervaring. Een professional vertelt over het thema in het algemeen, de achtergrond, oorzaken, signalen, het hulpaanbod en omgangsadviezen (familie en naasten). Uiteraard is er altijd voldoende ruimte om vragen te stellen.