Webinar: Eenzaamheid en psychische klachten

Eenzaamheid komt vaak voor bij mensen met een psychische kwetsbaarheid. Het kan de psychische klachten zelfs vergroten. Op donderdag 22 april 2021 besteedt Lumen aandacht aan dit thema in het webinar ‘Eenzaamheid en psychische klachten’.

Ruim 40 procent van de Nederlanders is (weleens) eenzaam. Toch is dit onderwerp nog altijd taboe. In dit webinar besteedt Lumen aandacht aan eenzaamheid vanuit het oogpunt van mensen met psychische en psychosociale problematiek. Een ervaringsdeskundige vertelt over zijn ervaringen met eenzaamheid. We delen onze tools; wat werkt wel en wat niet bij de aanpak van eenzaamheid. En we gaan in deelsessies met elkaar in gesprek over dit thema.

Deelnemen aan dit gratis webinar? Registreren kan via het aanmeldformulier onderaan deze pagina

 

Wanneer?
Donderdag 22 april van 16.00 tot 17.20 uur. Deze online bijeenkomst vindt plaats via Webex.

Voor wie?
Hulp- en zorgverleners, sociaal werkers, vrijwilligers, beleidsmedewerkers van gemeenten en inwoners in de regio Holland Rijnland.

Programma
16.00 uur Opening door dagvoorzitter Roos van Gelderen
16.05 uur Ervaringsverhaal van Tom over structurele eenzaamheid
16.20 uur In gesprek over eenzaamheid. In twee deelsessies gaan we in gesprek over eenzaamheid. Kies bij de aanmelding voor één van deze sessies.

  • Sessie 1: Sociale eenzaamheid: Het betere ontmoeten

Een ‘bakkie en een praatje’ is vaak niet genoeg om eenzaamheid aan te pakken, maar het is een belangrijk begin om mensen het huis uit te krijgen. In deze deelsessie vertellen we hoe we sociale eenzaamheid vanuit Lumen aanpakken, bijvoorbeeld met het Inloophuis en Lotgenotencafé. Daarna gaan we met elkaar in gesprek over sociale eenzaamheid: wat zijn de ervaringen, knelpunten en uitdagingen? Gespreksleider: Ariëtte van Hespen

  • Sessie 2: Emotionele eenzaamheid: Op weg naar verbinding

Verbinding voelen en (h)erkenning vinden is belangrijk bij de aanpak van emotionele eenzaamheid. Ervaringsdeskundige ondersteuning kan daarbij helpen. In deze deelsessie vertellen we welke rol Clientondersteuning en de Krachtcirkel van Lumen hierin spelen. Daarna gaan we met elkaar in gesprek over emotionele eenzaamheid. Wat zijn de ervaringen, knelpunten en uitdagingen? Gespreksleider: Aziza Bounecoub

16.45 uur Plenaire presentatie gespreksronde
16.55 uur “Eenzaamheid zingeven”. Beschouwende column door Jan Biemans, geestelijk verzorger bij GGZ-Rivierduinen. 
17.10 uur Vragenronde
17.20 uur Afronding

Aanmelden voor het webinar kan via onderstaand aanmeldformulier. Heeft u vragen over het programma? Mail dan naar Larsvanwezel@lumen-hollandrijnland.nl

Inschrijfformulier webinar 'Eenzaamheid en psychische klachten'

  • Met het insturen van je gegevens via dit formulier verleen je Lumen toestemming deze gegevens op te slaan in ons registratiesysteem en te gebruiken voor het doeleinde waarvoor je dit formulier instuurt. Zie ook onze privacy statement.

Interessante links over eenzaamheid