Leidse Regio

Kijkje in het Inloophuis Oegstgeest

Een middag in de Inloop Oegstgeest

Iedere maandag, woensdag en vrijdagmiddag is het Inloophuis van Lumen open. Boven in het Dorpscentrum, aan het einde van de gang in de Bomenzaal. Een plek die niet direct in de loop ligt, dus misschien leuk om eens een kijkje te nemen wat zich daar zoal afspeelt.

Het is woensdagmiddag 13 uur. De koffie staat al klaar, daar zorgt een van de inlopers voor. De keuken is haar terrein. Iedereen die de Bomenzaal binnenkomt biedt ze wat te drinken aan, vaak nog voordat ze zitten. Met onvermoeibare liefde en aandacht voorziet ze het gezelschap de hele middag van tosti’s, koffie, thee en frisdrank. 

De zithoek van de Bomenzaal met de rode bank en een paar luie stoelen is al bezet. De inlopers die later komen moeten uitwijken naar de nabijgelegen tafels. Ook al begint na de eerste maand sinds de heropening het vertrouwde gevoel terug te komen, de verplichte 1,5 meter afstand blijft. Net als het handenwassen. En net als overal, zijn de meningen over de zin en onzin van de maatregelen verdeeld. Maar iedereen kan zijn of haar mening laten horen, ongezouten of niet.

‘de middagen dat ik hier kom geven me houvast. Het is fijn om mensen te kunnen spreken of gewoon maar te kijken en luisteren naar anderen. Thuis is het maar eenzaam.’

Die vrijheid om te kunnen zeggen wat je wilt, om jezelf te kunnen zijn, is een van de redenen waarom de inlopers hier graag komen. Zoals een van hen het verwoordt: ‘hier kun je jezelf zijn, zonder dat je raar aangekeken wordt. De mensen die hier komen zijn allemaal heel anders, maar we delen toch ook iets en daardoor voel je je begrepen en geaccepteerd.’ Haar buurvrouw voegt toe: ‘de middagen dat ik hier kom geven me houvast. Het is fijn om mensen te kunnen spreken of gewoon maar te kijken en luisteren naar anderen. Thuis is het maar eenzaam.’

Er wordt gepraat onder het genot van een kopje koffie of een blikje cola en er is altijd wel iemand die iets lekkers meeneemt. Veel van de inlopers komen meerdere keren per week en kennen elkaar inmiddels goed. Sommigen vinden het heerlijk om de hele middag een beetje te kletsen, anderen doen graag een spelletje. Dammen is favoriet, er wordt fanatiek gespeeld op hoog niveau. Ook de nieuwe pooltafel wordt goed gebruikt. Soms wordt er gezamenlijk getekend, geschilderd of iets anders creatiefs gedaan voor wie daar zin in heeft. Een aantal inlopers kan erg mooi tekenen en schilderen. Vaak nemen ze werk mee om te laten zien aan de anderen of om het te exposeren in de zaal. Pentekeningen, schilderijen, handgemaakte kaarten, sieraden van kraaltjes, de creativiteit spat eraf.

De middagen worden opgeluisterd met prachtige achtergrondmuziek van een paar huispianisten. Elk met een hele eigen stijl. Voorheen viel af en toe spontaan iemand in met een mondharmonica of een lied. Sommigen waagden zelfs wel eens een dansje. Vanwege de coronamaatregelen is dansen en zingen nu niet mogelijk, maar luisteren wel. Waardoor het pianospel nog beter tot zijn recht komt.

Tegen vieren is er nog een handjevol mensen over. De vrijwilligers en een paar inlopers ruimen het keukentje op en maken de tafels schoon. Via de pijlenroute verlaat het groepje het gebouw aan de zijkant. Een groet ten afscheid en ieder gaat weer zijns of haars weegs.

Tot de volgende inloopmiddag.