Duin- en BollenstreekLeidse RegioRijnstreek

Zicht op Herstel

Herstellen is een zoektocht naar hoe je, ondanks je psychische klachten, psychosociale problemen en/of verslaving, een leven op kunt bouwen dat jij als zinvol ervaart. De cursus Zicht op Herstel helpt je bij deze zoektocht.

Wanneer je geconfronteerd wordt met een psychische aandoening, psychosociale problemen of een verslaving heeft dat vaak een groot ontwrichtend effect op je bestaan. Je hebt het gevoel dat je aandoening of je problemen je leven bepalen. Dit kan gepaard gaan met gevoelens van wanhoop en verlies van vertrouwen, in jezelf en in de toekomst.

Herstellen doe je niet alleen

Herstel kan worden omschreven als een persoonlijke proces waarin je accepteert dat je een aandoening hebt met de daarbij behorende klachten en symptomen, maar waarin je ook leert dat je niet je aandoening bent. In dit proces onderzoek je waar jouw kwetsbaarheden èn jouw mogelijkheden liggen. Herstellen gaat met vallen en opstaan en verloopt voor iedereen anders. Gaandeweg leer je betekenis geven aan jouw ervaringen en ga je op zoek naar de wegen om je leven vorm te geven op een manier die jij waardevol vindt en die voor jou het beste werkt. Herstellen doe je zelf, op jouw manier en in jouw tempo. Het is niet iets wat een ander voor je kan doen, maar een ander kan je hierbij wel ondersteunen.

De cursus

In de cursus Zicht op Herstel breng je met behulp van de verschillende fases van herstel jouw eigen unieke herstelproces in kaart. Elke bijeenkomst heeft een thema:

 • Bijeenkomst 1 Kennismaking
 • Bijeenkomst 2 Herstel
 • Bijeenkomst 3 Inzicht
 • Bijeenkomst 4 Acceptatie
 • Bijeenkomst 5 Hoop en Dromen
 • Bijeenkomst 6 Kracht- en Hulpbronnen
 • Bijeenkomst 7 Eigen regie
 • Bijeenkomst 8 Zingeving
 • Bijeenkomst 9 Afronding en certificaat

Aan de hand van deze thema’s ga je onder begeleiding van twee ervaringsdeskundige cursusbegeleiders met elkaar in gesprek om kennis en ervaringen te delen. Dit leidt tot meer bewustwording van en inzicht in wat jou kan helpen bij verder herstel.

Vacature (vrijwilliger)

Wil jij ons team van cursusbegeleiders komen versterken? Bekijk dan hier de Vacature Cursusbegeleider Zicht op Herstel!

Houd je aan de corona-huisregels

Voor wie

De cursus is bedoeld voor mensen die te maken hebben (gehad) met psychische aandoeningen, psychosociale problemen en/of verslavingsproblematiek en die willen werken aan hun verdere herstel. De cursus vormt ook een basis voor de ontwikkeling van ervaringsdeskundigheid binnen Stichting Lumen.

Tijdsinvestering

De cursus bestaat uit 9 wekelijkse bijeenkomsten van 2 tot 2,5 uur (in overleg met cursusbegeleiders en naar behoefte van de groep) en ongeveer 1 uur voorbereiding per keer.

Locaties

 • Alphen aan den Rijn (VOL)

Locatie: De Jozef, Hoflaan 7, 2405 BS Alphen aan den Rijn

Tijd: De cursus vindt plaats op de vrijdagochtend van 10 tot 12.00-12.30 uur

Data: 19 februari, 26 februari, 5 maart, 12 maart, 19 maart, 26 maart, 9 april, 16 april, 23 april

 

 • Sassenheim -> nog enkele plekken

Locatie: Buurtkamer Sassembourg, Jan van Brabantweg 59, 2171 HE Sassenheim

Tijd: De cursus vindt plaats op de maandagmiddag van 13.30 tot 15.30-16.00 uur

Data: 15 maart, 22 maart, 29 maart, 12 april, 19 april, 26 april, 3 mei, 10 mei, 17 mei

 

 • Leiden 

Locatie: Stichting Lumen, Hooigracht 12-14, 2312 KS Leiden

Tijd: De cursus vindt plaats op de donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00-16.30 uur

Data: 1 april, 8 april, 15 april, 22 april, 29 april, 6 mei, 20 mei, 27 mei, 3 juni

Kosten

De cursus is gratis. Er is plek voor maximaal acht deelnemers, bij aanmelding gaan we er vanuit dat je deelneemt aan de gehele cursus.

Aanmelden of meer informatie?

Aanmelden kan bij Frouke Lampe: 06-81624676 / froukelampe@lumen-hollandrijnland.nl of via onderstaand formulier.

Je kan je ook aanmelden als de cursussen vol zitten. Je komt dan op de reservelijst en krijgt bericht wanneer er toch nog een plek vrijkomt, of als er weer een nieuwe cursus gaat starten.

Meld je aan voor Zicht op Herstel

Cursus Zicht op Herstel

15 mrt

Zicht op Herstel Sassenheim

Duin- en Bollenstreek

Breng met de cursus Zicht op Herstel je eigen unieke herstelproces in kaart. Onder begeleiding van twee ervaringsdeskundige cursusbegeleiders deel je kennis en ervaring met elkaar. Dit leidt tot meer bewustwording en inzicht in je eigen herstel.

Buurtkamer Sassembourg, Jan van Brabantweg 59, 2171 HE Sassenheim 15 mrt, 22 mrt, 29 mrt, 12 apr, 19 apr, 26 apr, 3 mei, 10 mei en 17 mei 13:30 - 16:00
01 apr

Zicht op Herstel Leiden

Leidse Regio

Breng met de cursus Zicht op Herstel je eigen unieke herstelproces in kaart. Onder begeleiding van twee ervaringsdeskundige cursusbegeleiders deel je kennis en ervaring met elkaar. Dit leidt tot meer bewustwording en inzicht in je eigen herstel.

Hooigracht 12-14, Leiden 1 apr, 8 apr, 15 apr, 22 apr, 29 apr, 6 mei, 20 mei, 27 mei en 3 jun 14:00 - 16:30
Volledige agenda