Duin- en BollenstreekLeidse RegioRijnstreek

Masterclasses Ervaringsdeskundigheid

‘The master has failed more than the beginner has ever tried.’

Ga naar Masterclasses

Verdiep je kennis, verfijn je vaardigheden!

De Masterclasses Ervaringsdeskundigheid zijn bedoeld voor iedereen die op zoek is naar inhoudelijke verdieping en praktische handvatten voor zijn werk als ervaringsdeskundige. In iedere workshop behandelen we een thema dat aansluit bij de dagelijkse praktijk. Afhankelijk van het onderwerp gaan we aan de slag met theorie en achtergronden, praktijkvoorbeelden en casussen, oefeningen en rollenspellen. Hoe meer jullie inbrengen, hoe leuker het wordt! De workshops zijn los van elkaar te volgen.

  • Verdieping van relevante thema’s rondom ervaringsdeskundigheid
  • Ontwikkeling van je professionele vaardigheden
  • Zowel voor beginners als voor gevorderde ervaringsdeskundigen
  • Gratis voor alle vrijwilligers en medewerkers van Lumen

Dit zeiden deelnemers aan de Masterclasses 2020:

‘Nuttig opfrismoment met veel concrete tips’
‘Door de workshops ben ik me veel bewuster geworden van mijn rol als ervaringsdeskundige’
‘Fijn om alles weer even helder op een rijtje te zetten.’

Programma Winter 2021


Dinsdag 5 januari
Psychiatrie in vogelvlucht deel IV: Medicamenteuze behandelingen

Een groot deel van de cliënten in de Ggz gebruikt medicijnen om de klachten te verlichten. Zijn medicijnen voor jou een vloek of juist een zegen? In deze Masterclass maak je kennis met de meest voorgeschreven middelen en hoe deze ingrijpen op de hersenen. We ontkrachten een aantal hardnekkige mythes rondom psychofarmaca. Kom (en wil) je er ooit nog vanaf?

Dinsdag 12 januari
Grenzen stellen

Vind je het weleens moeilijk om ‘nee’ te verkopen, bijvoorbeeld tegen een verzoek van een collega of cliënt? Of zie je ertegenop om een deelnemer of cursist te corrigeren? Leer hoe je met behulp van geweldloze communicatie op het werk of privé op een gezonde en assertieve wijze je grenzen kunt aangeven zonder de ander voor het hoofd te stoten.

Dinsdag 26 januari
Een terugvalpreventieplan maken met je cliënt

Een goed terugvalpreventieplan kan een toekomstige crisis of terugval afzwakken of zelfs helemaal voorkomen. Hoe kun je een dergelijk plan maken samen met je cliënt? Welke onderdelen horen er in thuis, en hoe zorg je ervoor dat het plan actueel blijft en niet in een lade ligt te vergelen? Deze praktische workshop is een aanrader voor respijthuismedewerkers en onafhankelijk cliëntondersteuners!

Dinsdag 2 februari
Psychiatrie in vogelvlucht deel V: Psyche en brein

‘Wij zijn ons brein´ beweert neurowetenschapper Dik Swaab. Vandaag neem ik je mee op een tour door onze hersenen. We hebben het over stemmenhoren en hoe neurowetenschappers verslaving onderzoeken, waarom ingrijpende gebeurtenissen zo goed beklijven en sociale afwijzing net zoveel pijn doet als lichamelijke pijn. Maar we gaan ook in op het wonderbaarlijke vermogen van ons brein om zichzelf te reorganiseren en zo te herstellen van ernstige ontregelingen, trauma en schade.

Dinsdag 9 februari
Storytelling: De reis van de held

In alle bekende verhalen, van eeuwenoude sprookjes tot succesvolle Hollywoodfilms doorloopt de ‘held’ van het verhaal een bepaalde volgorde van stappen van een persoonlijke crisis langs allerlei obstakels naar inzicht en groei. Deze ‘reis van de held’ ondergaan we ook vaak één of meerdere keren in ons persoonlijke leven. Leer in deze workshop hoe je gebruik kunt maken van dit storytelling principe wanneer je jouw persoonlijke ervaringen deelt tijdens een voorlichting of cursus.

Dinsdag 16 februari
Zelfcompassie als voorwaarde voor presentie

Ben je net zo warm en begripvol tegenover jezelf als tegenover de mensen die jij ondersteunt? Als vrijwilliger wil je er graag 100% zijn voor een ander. Om verbinding te kunnen maken met een ander moet je echter eerst verbinding kunnen maken met jezelf. Luister in deze workshop naar wat er leeft in JOU en maak verbinding met je gevoelens in plaats van ze te negeren of te ontvluchten.

Dinsdag 2 maart
Hoe leren mensen?

Hoe kun je jouw kennis en vaardigheden zo overbrengen op cursisten, deelnemers of bezoekers van een voorlichting dat jouw kernboodschap ook echt beklijft? We onderzoeken diverse factoren die invloed hebben op de manier waarop mensen nieuwe informatie opnemen, van een goede opbouw tot het verhogen van de motivatie en betrokkenheid van je deelnemers. Daarnaast gaan we in op individuele verschillen in leerstijlen.

Dinsdag 9 maart
Werken als een gek!

Je bent voldoende hersteld om je (vrijwilligers)werk binnen en buiten Lumen steeds verder uit te bouwen. Hoe kun je – juist in deze nieuwe fase van je herstel – jouw dromen en ambities de ruimte geven en tegelijkertijd rekening blijven houden met eventuele (rest)klachten? We onderzoeken met elkaar wat we nodig hebben om tot bloei te komen in het werk. Wat zijn randvoorwaarden om goed te kunnen functioneren, waar moeten leidinggevende en collega’s  rekening mee houden, en wat doe je als het toch te veel wordt?

Download hier de flyer van de Masterclasses Ervaringsdeskundigheid – winter 2021:

Download hier de flyer van de Masterclasses Ervaringsdeskundigheid – najaar 2020:
Masterclasses Ervaringsdeskundigheid Programma najaar 2020

 

Ga naar Masterclasses

Voor wie?

Voor alle vrijwilligers en teamleden van Stichting Lumen Holland Rijnland

Tijdsinvestering

(Bijna) wekelijks op dinsdag. De bijeenkomsten zijn los van elkaar te volgen.

Data & Tijden

Dinsdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur.

Online (MS Teams)

Alle komende Masterclasses vinden online plaats via het programma MS Teams. Klik hier om naar de bijeenkomst te gaan.

Iedere vrijwilliger van Stichting Lumen heeft via zijn of haar eigen Lumen-account toegang tot Teams. Ga via het Teams icon in het linker lint naar het Team ‘Stichting Lumen Holland Rijnland’ en klik op het kanaal ‘Masterclass Ervaringsdeskundigheid’. Vanaf ca 10.15 uur wordt hier de online bijeenkomst gestart (het eerste kwartier is het open inloop voor een praatje). Klik op ‘deelnemen’ rechts boven om de ‘vergadering’ (de workshop) bij te wonen. Je kunt vergadering ook vinden in de agenda in het linker lint in Teams. Aanmelden is niet nodig.

Vrijwilliger van Lumen en geen Lumen-account? Stuur een bericht naar lonneketomas@lumen-hollandrijnland.nl

Kosten

gratis

Meer informatie?

Stuur een bericht naar masterclasses@lumen-hollandrijnland.nl

 

Ga naar Masterclasses
09 mrt

Masterclasses Ervaringsdeskundigheid

Duin- en BollenstreekLeidse RegioRijnstreek

De Masterclasses zijn exclusief voor de vrijwilligers van Lumen. Ze geven inhoudelijke verdieping en praktische handvatten voor je werk als ervaringsdeskundige. Onderwerp: Werken als een gek!

MS Teams 10:30 - 12:30
Volledige agenda