Duin- en BollenstreekLeidse RegioRijnstreek

Masterclasses Ervaringsdeskundigheid

‘The master has failed more than the beginner has ever tried.’

Verdiep je kennis, verfijn je vaardigheden!

Doe je vrijwilligerswerk bij Stichting Lumen en heb je behoefte aan inhoudelijke verdieping en praktische handvatten voor je werk als ervaringsdeskundige? Dan zijn de Masterclasses Ervaringsdeskundigheid voor jou! Iedere week behandelen we een onderwerp dat aansluit bij de dagelijkse praktijk van de ervaringsdeskundige. Afhankelijk van het onderwerp gaan we aan de slag met oefeningen, een stukje theorie, praktijkvoorbeelden, rollenspellen, literatuur en casussen. We nodigen regelmatig gastsprekers uit. Hoe meer jullie zelf inbrengen, hoe leuker het wordt! De bijeenkomsten zijn los te volgen. Het aantal plaatsen is beperkt, dus vooraf aanmelden is noodzakelijk. Vanwege de RIVM-maatregelen rond het coronavirus worden de Masterclasses online (via MS Teams) gehouden

Programma Najaar 2020

Dinsdag 13 oktober Kennismaken met een nieuwe groep 

Ben jij je de ellenlange voorstelrondjes waarbij iedereen zijn psychiatrisch CV of het aantal huisdieren op somt ook zo zat? Leer in deze workshop creatieve alternatieven voor het ‘voorstelrondje’ en maak voortaan op originelere wijze kennis met je nieuwe cursus-, gespreks- of lotgenotengroep –zowel online als offline.

Dinsdag 27 oktober Zelfcompassie (vervalt!)

Je wilt graag de verbinding aan gaan met je klant of deelnemer –maar je eigen irritatie of frustratie staat wederzijds begrip in de weg. Dat is een teken dat je eerst aandacht moet schenken aan je eigen gevoelens en behoeften. Vandaag zoeken we daarom naar verbinding en mededogen met onszelf, zodat we daarna weer 100% klaar kunnen staan voor de ander.
Deze workshop gaat helaas niet door.

Dinsdag 3 november Psychiatrie in vogelvlucht II – Diagnostiek van psychische aandoeningen (o

Eerst wordt je gediagnosticeerd met autisme, later blijk je Borderline te hebben, en uiteindelijk noemt men het toch weer autisme. Dwalingen als deze komen vaak voor. Hoe kan dat? We gaan in op de manier waarop in de Ggz dediagnose van een psychische aandoening wordt gesteld, en de voor-en nadelen van deze aanpak. En wat doet dat met de ‘patiënt’?

Dinsdag 10 november Eerste hulp bij crisis

Weet jij wat je moet doen wanneer iemand in een ernstige psychische crisis verkeert? Wanneer bel je 112,wanneer komt de crisisdienst? Leer een crisis herkennen, wat je beter wel en niet kunt doen in een crisissituatie en hoe ver jouw verantwoordelijkheid als vrijwilliger van Lumen reikt. Maak bovendien kennis met manieren waarop een crisis te voorkomen is.

Dinsdag 17 november:    Groepsgesprekken: Hoe houd je de regie?

Tijdens een verhitte discussie moet je als gespreksleider van een lotgenoten-of cursusgroep soms hard werken. Hoe zorg je dat de groep niet van het onderwerp afdwaalt, dat iedereen bij het gesprek betrokken blijft, de gemoederen niet te hoog oplopen, kortom -hoe zorg je dat je de regie behoudt over het gesprek? En waar blijf je zelf?

Dinsdag 1 december Psychiatrie in vogelvlucht III – Psychologische behandelingen

Hoor je ook regelmatig termen als CGT, DGT, MBT, IP-SRT of schematherapie voorbijkomen? We bespreken overeenkomsten en verschillen tussen de meest gangbare therapievormen in de Ggz. Daarnaast gaan we op alternatieven voor gesprekstherapieën. Wat wordt bedoeld met ‘evidence-based’ en de hamvraag: wat is effectiever, pillen of praten?

Dinsdag 8 december:   Online herstelverhalen presenteren

Komende maanden worden veel voorlichtingen en andere bijeenkomsten noodgedwongen online gegeven. In deze workshop leer je hoe je jouw herstelverhaal aansprekend kunt presenteren in maximaal 5 minuten. Voor iedereen die interesse heeft in het geven van voorlichting in een online omgeving. Heb je al een (uitgebreider) herstelverhaal? Neem dat vooral mee.

Dinsdag 15 december: Show, don’t tell: Impliciet ervaringen inbrengen 

Waar of niet waar: ‘Ondersteuning door een ervaringsdeskundige bestaat daarin dat hij of zij vertelt over de eigen ervaringen met ontwrichting en herstel’. Niet waar! Ontdek in deze workshop manieren om als ervaringsdeskundige jouw eigen ervaringen in te zetten ten behoeve van de ander, zonder het ook maar één keer over jezelf te hebben.

Download  flyer  van de Masterclasses > 
Masterclasses Ervaringsdeskundigheid Programma najaar 2020 – flyer

 

Ga naar Masterclasses

Voor wie?

Voor alle vrijwilligers van Stichting Lumen Holland Rijnland

Tijdsinvestering

Wekelijks op dinsdag (behalve de schoolvakanties regio Midden). De bijeenkomsten zijn los te volgen.

Data & Tijden

Dinsdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur.

Online (MS Teams)

Alle komende Masterclasses vinden online plaats via het programma MS Teams. Klik hier om naar de bijeenkomst te gaan.

Alle online Masterclasses worden gegeven in Microsoft Teams. Iedere vrijwilliger van Stichting Lumen heeft via zijn of haar eigen Lumen-account toegang tot Teams. Ga via het Teams icon in het linker lint naar het Team ‘Stichting Lumen Holland Rijnland’ en klik op het kanaal ‘Masterclass Ervaringsdeskundigheid’. Vanaf ca 10.15 uur wordt hier de online bijeenkomst gestart (het eerste kwartier is het open inloop voor een praatje). Klik op ‘deelnemen’ rechts boven om de ‘vergadering’ (de workshop) bij te wonen. Je kunt vergadering ook vinden in de agenda in het linker lint in Teams. 

Vrijwilliger van Lumen en geen Lumen-account? Stuur een bericht naar lonneketomas@lumen-hollandrijnland.nl

Kosten

gratis

Meer informatie?

Stuur een bericht naar masterclasses@lumen-hollandrijnland.nl

 

Ga naar Masterclasses

Meld je aan voor de Masterclasses (verplicht)

    Je kunt je voor meerdere bijeenkomsten opgeven.
01 dec

Masterclasses Ervaringsdeskundigheid

Duin- en BollenstreekLeidse RegioRijnstreek

De Masterclasses zijn exclusief voor de vrijwilligers van Lumen. Ze geven inhoudelijke verdieping en praktische handvatten voor je werk als ervaringsdeskundige. Onderwerp: Psychiatrie in vogelvlucht III – Psychologische behandelingen.

MS Teams 10:30 - 12:30
08 dec

Masterclasses Ervaringsdeskundigheid

Duin- en BollenstreekLeidse RegioRijnstreek

De Masterclasses zijn exclusief voor de vrijwilligers van Lumen. Ze geven inhoudelijke verdieping en praktische handvatten voor je werk als ervaringsdeskundige. Onderwerp: Online herstelverhalen presenteren.

MS Teams 10:30 - 12:30
15 dec

Masterclasses Ervaringsdeskundigheid

Duin- en BollenstreekLeidse RegioRijnstreek

De Masterclasses zijn exclusief voor de vrijwilligers van Lumen. Ze geven inhoudelijke verdieping en praktische handvatten voor je werk als ervaringsdeskundige. Onderwerp: Show, don’t tell: Impliciet ervaringen inbrengen .

MS Teams 10:30 - 12:30
Volledige agenda