Leidse RegioRijnstreek

Basiscursus 2: Ervaringsdeskundigheid

‘Only the wounded healer can truly heal.’  Irvin D. Yalom

Herstellen van psychische ontwrichting is vaak een proces van vallen en opstaan. Je staat voor de taak je leven opnieuw vorm en inhoud te geven. Gaandeweg kom je erachter wat voor jou wel en niet werkt om je staande te kunnen houden. Je ontdekt hoe je een betekenisvol leven kunt leiden, ondanks je psychische kwetsbaarheid of psychosociale problemen. In de cursus ‘Ervaringsdeskundigheid’ leer je hoe je jouw persoonlijke ervaringen met herstel kunt benutten om anderen op hun beurt te kunnen ondersteunen bij deze zoektocht. Samen met basiscursus 1 (Herstelverhalen schrijven) vormt deze cursus het fundament van de opleiding tot ervaringsdeskundige bij Lumen.

Aan de hand van een aantal artikelen leer je over de geschiedenis van de herstelbeweging en wat de rol van ervaringsdeskundigheid daarin was en is. Je ontdekt verschillende manieren waarop je een ander kunt steunen. Je oefent een aantal belangrijke vaardigheden van de ervaringsdeskundige: een presente houding, empathisch luisteren zonder oordeel en de eigen regie van de ander bevorderen. Tot slot besteden we aandacht aan de uitdagingen die je tegen kunt komen in je (vrijwilligers)werk als ervaringsdeskundige, maar ook aan jouw persoonlijke valkuilen.

Let op: Voordat je kunt beginnen aan de cursus Ervaringsdeskundigheid moet je eerst de cursussen ‘Zicht op Herstel’ en ‘Basiscursus 1: Herstelverhalen’ hebben afgerond.

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor vrijwilligers van Stichting Lumen die de cursus Zicht op herstel en Basiscursus 1 (Herstelverhalen schrijven) hebben gevolgd. Ben je (nog) geen vrijwilliger, bekijk dan eens onze vacatures en neem contact op met de betreffende project coördinator.

Tijdsinvestering

5 bijeenkomsten van 2,5 uur plus wekelijkse huiswerkopdrachten (ca. 2-3 uur / week)

Data & Tijden

De cursus vindt plaats op woensdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur
Data basiscursus 2 (Ervaringsdeskundigheid): 06-12, 13-12, 20-12, 03-01, 10-01

Adressen

Stichting Lumen Holland Rijnland
Hooigracht 12-14 in Leiden
(voorlichtingsruimte op de eerste verdieping)

Kosten

Voor de cursussen op locatie brengen we 10 Euro materiaalkosten + 20 Euro borg in rekening voor de cursusmap en koffie/thee.

Meer informatie & aanmelden

De cursus wordt gegeven door Amber Peskens en Sandra Smeding.
Interesse? Je kunt je aanmelden op de pagina van basiscursus 1, je bent dan ook meteen ingeschreven voor basiscursus 2.
Of stel je vraag door een mailtje te sturen naar basiscursussen@lumen-hollandrijnland.nl

Stuur Katrien een bericht...