Leidse RegioRijnstreek

Basiscursus 2: Ervaringsdeskundigheid

‘Only the wounded healer can truly heal.’  Irvin D. Yalom

Herstellen van psychische ontwrichting is vaak een proces van vallen en opstaan. Je staat voor de taak je leven opnieuw vorm en inhoud te geven. Gaandeweg kom je erachter wat voor jou wel en niet werkt om je staande te kunnen houden. Je ontdekt hoe je een betekenisvol leven kunt leiden, ondanks je psychische kwetsbaarheid of psychosociale problemen. In de cursus ‘Ervaringsdeskundigheid’ leer je hoe je jouw persoonlijke ervaringen met herstel kunt benutten om anderen op hun beurt te kunnen ondersteunen bij deze zoektocht. Samen met basiscursus 1 (Herstelverhalen schrijven) vormt deze cursus het fundament van de opleiding tot ervaringsdeskundige bij Lumen.

Aan de hand van een aantal artikelen leer je over de geschiedenis van de herstelbeweging en wat de rol van ervaringsdeskundigheid daarin was en is. Je ontdekt verschillende manieren waarop je een ander kunt steunen. Je oefent een aantal belangrijke vaardigheden van de ervaringsdeskundige: een presente houding, empathisch luisteren zonder oordeel en de eigen regie van de ander bevorderen. Tot slot besteden we aandacht aan de uitdagingen die je tegen kunt komen in je (vrijwilligers)werk als ervaringsdeskundige, maar ook aan jouw persoonlijke valkuilen.

Let op: Voordat je kunt beginnen aan de cursus Ervaringsdeskundigheid moet je eerst de cursussen ‘Zicht op Herstel’ en ‘Basiscursus 1: Herstelverhalen’ hebben afgerond.

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor (aspirant) vrijwilligers van Stichting Lumen. Ben je (nog) geen vrijwilliger, bekijk dan eens onze vacatures en neem contact op met de betreffende project coördinator.
Interesse? Meld je aan via het inschrijfformulier op de pagina van ‘Basiscursus 1: Herstelverhalen schrijven’. Deze cursus is verplicht voordat je aan Basiscursus 2 kunt beginnen, evenals de cursus ‘Zicht op herstel’.

Tijdsinvestering

5 bijeenkomsten van 2,5 uur plus wekelijkse huiswerkopdrachten (ca. 3 uur / week)

Data & Tijden

Cursusgroep Leiden: 
Maandag van 10.00 – 12.30 uur
Data: 07-11, 21-11, 28-11, 05-12, 19-12

Cursusgroep Alphen a/d Rijn: 
Woensdag van 14.00 – 16.30 uur
Data: 02-11, 09-11, 16-11, 23-11, 30-11

Locatie

Leiden: Hooigracht 12-14
Alphen a/d Rijn: De Jozef, Hoflaan 3

Kosten

10 Euro materiaalkosten + 20 Euro borg

Meer informatie

Katrien van Meel (coördinator scholing ervaringsdeskundigen); best bereikbaar via email & whatsapp

Stuur Katrien een bericht...