Leidse RegioRijnstreek

Basiscursus 1: Herstelverhalen schrijven

‘Een vogel zingt niet omdat hij een antwoord heeft, maar omdat hij een lied heeft.’ Maya Angelou

In deze cursus proberen we ingrijpende gebeurtenissen uit ons leven of perioden van ziekte en herstel te ordenen en er een samenhangend verhaal van te maken. Wat deden, dachten en voelden wij in een periode van crisis? En hoe kwamen we er weer bovenop? Wat heeft ons herstel bevorderd, en wat juist ondermijnd? Waren er keerpunten? Kunnen we patronen ontdekken? Door woorden te geven aan ontwrichtende gebeurtenissen verleen je betekenis aan wat je is overkomen. Aan het eind van de cursus heb je een verhaal dat je kunt laten lezen aan familie, vrienden of je behandelaar. Ook kun je het als ervaringsdeskundige spreker voordragen, bv. bij gastlessen of voorlichtingen.

Als vrijwilliger met ervaringsdeskundigheid is het belangrijk dat je niet alleen inzicht hebt in jouw eigen herstelproces, maar ook kennis hebt van ervaringen van anderen. Ieder herstelproces is tenslotte uniek. Door de uitwisseling met medecursisten bouw je zogenoemde ‘collectieve ervaringskennis’ op. Daarom moet je deze cursus gevolgd hebben voordat je aan de cursus Ervaringsdeskundigheid kunt beginnen.

 

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor vrijwilligers van Stichting Lumen die de cursus Zicht op herstel hebben gevolgd. Ben je (nog) geen vrijwilliger, bekijk dan eens onze vacatures en neem contact op met de betreffende project coördinator. Vrijwilligers krijgen via de nieuwbrief bericht zodra een volgende cursus start.

Tijdsinvestering

5 bijeenkomsten van 2,5 uur plus wekelijkse huiswerkopdrachten (ca. 2-3 uur / week)

Data & Tijden

De eerstvolgende cursus vindt plaats op woensdagochtend van 10.30 tot 13.00 uur
Data basiscursus 1 (Herstelverhalen schrijven): 13-03, 20-03, 27-03, 10-04, 17-04
Data basiscursus 2 (Ervaringsdeskundigheid): 08-05, 15-05, 22-05, 29-05, 05-06

Adressen

‘De Wielewaal’
Kwartelstraat 66, Alphen a/d Rijn

Kosten

Aan deelname aan deze cursus zijn geen kosten verbonden.

Meer informatie & aanmelden

De cursus wordt gegeven door Amber Peskens en Diana van Klaveren.
Interesse? Meld je dan vóór 25 februari 2024 aan via onderstaand formulier. Je bent dan ook automatisch ingeschreven voor basiscursus 2 (Ervaringsdeskundigheid). Of stel je vraag door een mailtje te sturen naar basiscursussen@lumen-hollandrijnland.nl

Er zijn geen activiteiten gepland.

Volledige agenda

Meld je aan voor Herstelverhalen Schrijven

  • Met het insturen van je gegevens via dit formulier verleen je Lumen toestemming deze gegevens op te slaan in ons registratiesysteem en te gebruiken voor het doeleinde waarvoor je dit formulier instuurt. Zie ook onze privacy statement.