Duin- en BollenstreekKatwijkLeidse RegioRijnstreek

Zicht op Herstel

Herstellen is een zoektocht naar hoe je, ondanks je psychische klachten, psychosociale problemen en/of verslaving, een leven op kunt bouwen dat jij als zinvol ervaart. De cursus Zicht op Herstel helpt je bij deze zoektocht.

Aanmelden voor Zicht op Herstel

Wanneer je geconfronteerd wordt met een psychische aandoening, psychosociale problemen of een verslaving heeft dat vaak een groot ontwrichtend effect op je bestaan. Je hebt het gevoel dat je aandoening of je problemen je leven bepalen. Dit kan gepaard gaan met gevoelens van wanhoop en verlies van vertrouwen, in jezelf en in de toekomst.

Herstellen doe je niet alleen

Herstel kan worden omschreven als een persoonlijke proces waarin je accepteert dat je een aandoening hebt met de daarbij behorende klachten en symptomen, maar waarin je ook leert dat je niet je aandoening bent. In dit proces onderzoek je waar jouw kwetsbaarheden èn jouw mogelijkheden liggen. Herstellen gaat met vallen en opstaan en verloopt voor iedereen anders. Gaandeweg leer je betekenis geven aan jouw ervaringen en ga je op zoek naar de wegen om je leven vorm te geven op een manier die jij waardevol vindt en die voor jou het beste werkt. Herstellen doe je zelf, op jouw manier en in jouw tempo. Het is niet iets wat een ander voor je kan doen, maar een ander kan je hierbij wel ondersteunen.

De cursus

In de cursus Zicht op Herstel breng je met behulp van de verschillende fases van herstel jouw eigen unieke herstelproces in kaart. Elke bijeenkomst heeft een thema:

  • Bijeenkomst 1 Kennismaking
  • Bijeenkomst 2 Herstel
  • Bijeenkomst 3 Inzicht
  • Bijeenkomst 4 Acceptatie
  • Bijeenkomst 5 Hoop en Dromen
  • Bijeenkomst 6 Kracht- en Hulpbronnen
  • Bijeenkomst 7 Eigen regie
  • Bijeenkomst 8 Zingeving
  • Bijeenkomst 9 Afronding en certificaat

Aan de hand van deze thema’s ga je onder begeleiding van twee ervaringsdeskundige cursusbegeleiders met elkaar in gesprek om kennis en ervaringen te delen. Dit leidt tot meer bewustwording van en inzicht in wat jou kan helpen bij verder herstel.

Voor wie

De cursus is bedoeld voor mensen die te maken hebben (gehad) met psychische aandoeningen, psychosociale problemen en/of verslavingsproblematiek en die willen werken aan hun verdere herstel. De cursus vormt ook een basis voor de ontwikkeling van ervaringsdeskundigheid binnen Stichting Lumen.

Tijdsinvestering

De cursus bestaat uit 9 wekelijkse bijeenkomsten van 2 tot 2,5 uur (in overleg met cursusbegeleiders en naar behoefte van de groep) en ongeveer 1 uur voorbereiding per keer.

Locaties

De cursus wordt aangeboden op verschillende locaties: regio Leiden e.o., Rijnstreek, de Duin- en Bollenstreek en Katwijk.

Kosten

De cursus is gratis. Er is plek voor maximaal acht deelnemers, bij aanmelding gaan we er vanuit dat je deelneemt aan de gehele cursus.

Aanmelden of meer informatie?

Dit voorjaar zijn er cursussen in Leiden, Alphen aan den Rijn. Onderaan deze pagina vind je de agenda met de data. Aanmelden voor de cursus kan via onderstaand formulier. Ook als de cursussen vol zitten kan je je aanmelden. Je krijgt dan bericht als er weer een nieuwe cursus gepland is.

Voor meer informatie:
e-mail: herstelcursussen@lumen-hollandrijnland.nl
telefoon: Jolanda Lemstra 06 18745748

Wil jij ons team van cursusbegeleiders komen versterken? Bekijk dan hier de Vacature Cursusbegeleider Zicht op Herstel!

 

Download hier de algemene flyer van Zicht op Herstel

CURSUSDAGEN IN HET TWEEDE KWARTAAL 2024

In mei 2024 starten er weer 2 groepen van Zicht op Herstel.

Op 16 mei start er weer een nieuwe groep van Zicht op herstel in Leiden bij Lumen op de Hooigracht 12-14

Cursusdagen: 16-5, 23-5, 30-5, 6-6, 13-6, 20-6, 27-6, 4-7, 11-7

Locatie: Stichting Lumen, Hooigracht 12-14, 2312 KS Leiden

Tijd: 10.30 – 13.00 uur

Deelname aan de cursus is gratis.


In Alphen aan den Rijn start per 14 mei een nieuwe groep van Zicht op Herstel. (Kwartelstraat 66)

Cursusdagen: 14-5, 21-5, 28-5, 4-6, 11-6, 18-6, 25-6, 2-7, 9-7

Tijd: 10.30-13.00 uur

Locatie: De Wielewaal, Kwartelstraat 66, 2406 EP Alphen aan den Rijn

Deelname aan de cursus is gratis.