Malou

‘Ik heb mijn gevoel van veiligheid hervonden’ 

Ik ben Malou, 59 jaar 

Ik heb een jaar of zeven geleden bij Lumen de cursussen Werken met eigen ervaring en Zicht op Herstel gevolgd en heb daarna zelf als vrijwilliger ook trainingen gegeven. Na mijn opleiding tot Ervaringsdeskundige ben ik twee jaar geleden betaald aan de slag gegaan bij Lumen. Ik organiseer nu de Krachtcirkel in Leiden en Oegstgeest.
Lumen biedt ondersteuning en staat naast je. Het is een waardevolle aanvulling op hulpverlening en andere zorg. Mensen vinden de sfeer van gelijkwaardigheid, het jezelf kunnen zijn, heel prettig. Ik heb dat zelf ook als een warm bad ervaren. De herkenning, het zijn met gelijkgestemden. Het gevoel dat je niets achter hoeft te houden, dat doen de anderen ook niet.

Krachtcirkel

Ontmoeten is een van de kernwaarden van Lumen en is ook het motto van de Krachtcirkels. Soms zijn mensen eenzaam. Ze willen graag hun sociale netwerk uitbreiden maar dat is best lastig. Zeker als je in een isolement zit. Een keer per week komen we bij elkaar, we kletsen, spelen een spelletje of soms hebben we een uitje. Het is laagdrempelig, alles is goed en er is geen druk om aan activiteiten mee te doen. Ik krijg veel voldoening van mijn betrokkenheid bij de Krachtcirkels. Het doet mensen zichtbaar goed dat er zo’n plek is en ik ben dankbaar dat ik dit mag doen. Als ik zie dat deelnemers elkaar nu ook buiten de wekelijkse bijeenkomsten opzoeken, word ik helemaal blij.

Ik kan goed met mensen omgaan. Ik vind niemand raar en plak geen stempels. Degene die tegenover me zit, is gewoon wie hij of zij is. Ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het kan zijn om weer aansluiting te maken. Ik voelde me mislukt. Ik heb altijd goed kunnen leren, heb psychologie gestudeerd, maar in mijn werkende leven liep ik steeds tegen dingen aan. Ik raakte in een depressie en kreeg persoonlijkheidsklachten. Omdat werken niet meer lukte, vond ik mezelf lui, een minder mens. Ik voelde dat mensen me aankeken op mijn psychische problemen en dat ze me veroordeelden. Ik veroordeelde mezelf nog sterker. Ik trok me steeds verder terug, zelfs van mijn beste vriendinnen.

De kracht van ervaring 

Lumen heeft in mijn herstel een belangrijke rol gespeeld en doet dat nog. Ik heb veel te danken aan een van mijn trainers. Zij wees me op mijn kracht, en dat ik me niet hoefde te schamen. Zij is zelf ervaringsdeskundige en ik dacht: als jij zover bent gekomen, kan ik het ook. Ze liet me trainingen geven en ik voelde me gesteund, ook als het even niet goed ging. Die ruimte is zo belangrijk. Bij mijn vroegere werk was het alles of niets, als het niet lukte kon ik niet meer meedraaien. Het gevoel van veiligheid dat ik kwijt was, heb ik hier bij Lumen hervonden. Ik doe weer mee en van schaamte en minderwaardigheidsgevoel is geen sprake meer. Ik ben trots op wat ik kan en doe!

Klik hier voor de andere verhalen