Een veilige plek voor wie het even tegenzit. Mensen met psychische klachten kunnen vanaf volgend jaar terecht in het Alphense Respijthuis.

Huiskamer
Het Respijthuis is een initiatief van Stichting Lumen Holland Rijnland, in samenwerking met de gemeente Alphen aan den Rijn. “Het is een logeerplek voor  Alphenaren die psychische problemen ervaren en die even op adem willen komen in een rustige omgeving”, zegt coördinator Marcel van der Wal. “Hier is veel behoefte aan, denk bijvoorbeeld aan mensen die een dierbare zijn verloren, herstellen van een depressie of even geen mantelzorger hebben. Wij bieden ze een veilige  plek en een luisterend oor.”

Tijdelijke opvang
Er is plek voor drie tot vijf mensen, en de begeleiding is in handen van opgeleide ervaringsdeskundigen. Ook is de opvang tijdelijk, gasten kunnen maximaal twee weken in het Respijthuis logeren. Het is de bedoeling dat ze na deze rustperiode terugkeren naar huis. Mensen die langdurige zorg nodig hebben of dakloos zijn behoren niet tot de doelgroep. Van der Wal: “We zijn nadrukkelijk geen crisisopvang, maar kunnen wel een crisis voorkomen.”

Nieuw pand
Na een zorgvuldige zoektocht is uiteindelijk een geschikte woning gevonden aan de Prins Hendrikstraat. Hierin wordt samengewerkt met woningcorporatie Woonforte. Nu de gemeente Alphen aan de Rijn akkoord is, zal Lumen spoedig starten met het gereedmaken van het logeerhuis. Hierin wordt samengewerkt met woningcorporatie Woonforte.  Het Respijthuis verwacht medio 2020 zijn deuren te openen.