Toolbox Zelfstigma – voor cliëntondersteuners

Duin- en BollenstreekLeidse Regio

Ga de strijd aan met de ‘tweede aandoening’!

Als je een tijd langs de zijlijn hebt gestaan of in behandeling bent geweest heb je het gevoel in een andere wereld te leven. Na een klinische opname of een deeltijdbehandeling voel je je vaak ontheemd en onthecht. Je voelt je minderwaardig ten opzichte van een ander, ziet jezelf niet voor vol aan en hebt weinig zelfrespect en een onduidelijk zelfbeeld. Je hebt last van teleurstelling, verdriet en moedeloosheid over het niet kunnen verwezenlijken van persoonlijke, sociale en maatschappelijke doelen ten gevolge van de psychische aandoening. Dit maakt je minder weerbaar.

Niet voor niets wordt zelfstigma vaak de ‘tweede aandoening’ genoemd, waar mensen vaak nog meer last van hebben dan van de psychische aandoening zelf. In deze workshops gaan we dieper in op hoe je zelfstigmatisering herkent en wat je eraan kunt doen. Hoe buig je schaamte en zelfverwijt om naar erkenning, wat zeg je bijvoorbeeld als iemand op een feestje vraagt wat voor werk je doet, hoe zorg je voor aansluiting met de ander, en hoe wapen je je tegen stereotypering of discriminatie?

Voor wie

Voor cliëntondersteuners die mensen willen ondersteunen bij het vergroten van psychische, sociale en maatschappelijke weerbaarheid.

Data & Tijden

Dinsdag 22 oktober, 12 november & 10 december 2019 14.00 – 16.00 uur.

Tijdsinvestering

Drie bijeenkomsten van twee uur. Huiswerkbelasting is ongeveer zes uur per bijeenkomst.

Locatie

Ggz Rivierduinen, Hyacintenplein 4 in Noordwijkerhout (vergaderzaal)

Aanmelden

Monique van Biezen via mvanbiezen@lumen-hollandrijnland.nl

Aanmelden