Duin- en BollenstreekLeidse RegioRijnstreek

Lumen Summerschool 2023

Thema 2023: van praten naar ervaren!

Ben je vrijwilliger of medewerker bij Stichting Lumen en toe aan nieuwe inspiratie, andere invalshoeken of een breder perspectief? En wil je je collega’s beter leren kennen? Kom dan naar de Lumen Summerschool op 7, 8 en 9 augustus 2023.

Woorden spelen een belangrijke rol bij Lumen. Wanneer we met elkaar ervaringen uitwisselen, of dat nu gebeurt tijdens groepsbijeenkomsten of individuele gesprekken, dan doen we dat meestal door erover te praten.  Terwijl wij ervaringsdeskundigen als geen ander de waarde van het zelf ervaren kennen. In de Summerschool 2023 stellen we daarom voor de verandering eens het voelen, beleven, doen – het zelf ervaren dus – centraal.

De Summerschool vindt plaats op Hooigracht 12 in Leiden. Er is keuze uit zes verschillende workshops. Hieronder vind je beschrijvingen van de workshops. Je kunt deelnemen aan één of twee workshops, of aan alle zes! Tussen de middag, van 12.00 – 12.45 uur, lunchen we gezellig met elkaar in de binnentuin. Je hoeft dus geen lunch mee te nemen. We sluiten de Summerschool af met een borrel op woensdagmiddag. Via het formulier hieronder kun je je opgeven voor de Summerschool. We hopen je in augustus te zien!

Amber, Sandra & Katrien

Droomvangers
Maandag 7 augustus 10.00 – 12.00 uur
door Katrien van Meel

Wie veel tegenslagen te verduren heeft gehad durft uit angst voor een nieuwe teleurstelling of mislukking soms niet meer te fantaseren over een betere toekomst. In deze workshop zetten we een eerste stapje het dichterbij halen van onze dromen. We maken daarbij gebruik van onze verbeelding.

Improvisatietheater
Maandag 7 augustus 12.45 – 14.45 uur
door Sandra Smeding & Sylvia Bos

Theaterwerkplaats SMIT is een stichting voor en door ervaringsdeskundigen. Door het maken van improvisatietheater werken wij aan empowerment en wederzijds begrip. In deze workshop geven we je een kijkje in onze werkwijze d.m.v. speloefeningen en het op theatrale wijze vertalen van eigen ervaringen.

Trauma-sensitieve yoga (VOL)
Dinsdag 8 augustus 10.00 – 12.00 uur
door Joke van Dorsselaer

Velen van ons hebben te maken (gehad) met een vorm van trauma, of het nu om een schokkende ervaring, een opeenstapeling van verliezen of nadelige omstandigheden in de kindertijd gaat. Maak in deze workshop kennis met trauma-sensitieve yoga. Deze vorm van yoga helpt om het zenuwstelsel te kalmeren. Je leert om het bewustzijn van je lichaam te vergroten en een gevoel van veiligheid te ervaren. Heb je een eigen yogamatje, neem dat dan mee. Er is ruimte voor maximaal 10 deelnemers.

Herstel-elfjes schrijven
Dinsdag 8 augustus 10.00 – 12.00 uur
door Katrien van Meel

In deze workshop gaan we elfjes schrijven –korte gedichtjes bestaande uit slechts elf woorden. Een elf is een krachtige vorm om een bepaalde sfeer mee op te roepen. Aan de hand van korte inspiratie oefeningen spelen we met woorden die ons herstelproces tot uitdrukking brengen. Ervaring met schrijven niet nodig, iedereen kan het!

Suïcidale gedachten bespreekbaar maken
Dinsdag 8 augustus 12.45 – 14.45 uur
door Bart Smith

In je werk bij Lumen, maar ook privé, kun je mensen ontmoeten die suïcidale gedachten hebben. In deze workshop leer je meer over het onderwerp suicidaliteit. We wisselen kennis en ervaringen uit en oefenen we met gespreksvaardigheden. Er is ruimte voor maximaal 16 deelnemers.

De reis van de held
Woensdag 9 augustus 10.00 – 12.00 uur
door Katrien van Meel

In alle bekende verhalen, van eeuwenoude sprookjes tot succesvolle Hollywoodfilms doorloopt de ‘held’ van het verhaal een bepaalde volgorde van stappen van een persoonlijke crisis langs allerlei obstakels naar inzicht en groei. Deze ‘reis van de held’ ondergaan we ook vaak één of meerdere keren in ons persoonlijke leven. Vandaag nemen we onze persoonlijke reis onder de loep. Voor iedereen die de held in zichzelf wil ontdekken!

Moreel beraad (VOL)
Woensdag 9 augustus 10.00 – 12.00 uur
door Nelleke Melse

In ons mensenwerk kunnen we te maken krijgen met situaties waar je voor je gevoel moet kiezen uit twee kwaden. Denk bijvoorbeeld aan veiligheid versus vertrouwen of autonomie. Bij Moreel beraad nemen we met een klein groepje de tijd om zo’n moment uit te pluizen. Wat maakt het zo lastig? Vanuit welke perspectieven kunnen we ernaar kijken? Moreel beraad is geen intervisie maar een onderzoekende en oordeelloze manier van reflecteren. Er is ruimte voor maximaal 8 deelnemers.

Lachyoga
Woensdag 9 augustus 12.45 – 14.45 uur
door Amber Peskens

Kinderen lachen tussen de 250 en 500 keer per dag – volwassenen slechts tussen de 30 en de 50. Niet zo gek dat we ons vaak minder blij voelen als we ouder worden. Eén van mijn grootste hobby’s is lachen: uitbundig, nooit ingetogen en het liefst zo vrij mogelijk. We gaan doormiddel van oefeningen uit de Indiase leer lachen en ademen om zo weer meer in ons lijf te komen. Laten we de Summerschool afsluiten met een lach!

Aanmelden Summerschool 2023

Ja, ik geef me op

  • Met het insturen van je gegevens via dit formulier verleen je Lumen toestemming deze gegevens op te slaan in ons registratiesysteem en te gebruiken voor het doeleinde waarvoor je dit formulier instuurt. Zie ook onze privacy statement.

Er zijn geen activiteiten gepland.

Volledige agenda