Duin- en BollenstreekLeidse RegioRijnstreek

Lumen Summerschool

Ben je vrijwilliger bij Lumen en wil je je kennis en vaardigheden als ervaringsdeskundige vergroten? Doe mee met de Lumen Summerschool 2020!

Ook deze zomer organiseren we speciaal voor onze vrijwilligers de Lumen Summerschool. Vijf dagen lang bieden we elke dag van 10.00-14.00 uur een interessante workshop aan rondom herstel en ervaringsdeskundigheid. De thema’s van de workshops zijn niet alleen relevant voor het vrijwilligerswerk bij Lumen, maar ook voor ieders persoonlijke leven. Tussen de middag bieden we je een  luxe lunch aan in onze binnentuin.

Certificaat

Na afloop van de gevolgde workshop ontvang je een certificaat. De workshops zijn los van elkaar te volgen, maar je moet je wel aanmelden. Je kunt je via het formulier op de website voor minimaal één en maximaal vijf workshops inschrijven.

Praktische informatie

De Lumen Summerschool 2020 vindt plaats van maandag 24 tot en met vrijdag 28 augustus van 10.00 tot 14.00 uur op de Hooigracht 12-14 in Leiden. Geef je op voor maandag 17 augustus op via onderstaand formulier.

Poster Summerschool 2020

Summerschool 2019

Poster Summerschool 2019

Maandag 24 augustus: De groei mindset
Gerrit van Bergeijk (trainer en coach)

De opvatting dat je iets niet kunt of nu eenmaal geen talent hebt – een zogenaamde ‘fixed mind-set’ – belemmert mensen in hun groei. Een ‘groei mind-set’ gericht op het proces van leren brengt mensen juist verder. In deze workshop leer je hoe je een groei mind-set bij jezelf en anderen herkent en aanmoedigt.

Dinsdag 25 augustus: Praten over zelfdoding
Bart Smith (directeur Stichting Lumen Holland Rijnland)

Als vrijwilliger in het sociaal domein kom je soms mensen tegen die zo radeloos of wanhopig zijn dat je vreest dat zij zichzelf iets aan kunnen gaan doen. In deze workshop krijg je praktische handvatten om na te gaan of jouw vermoedens kloppen. Zo maken we het moeilijke onderwerp suïcide bespreekbaar.

Woensdag 26 augustus: Hoe steun je iemand in crisis?
Helga Oranje (verpleegkundig specialist bij GGZ Rivierduinen & docent Hogeschool Leiden)

Wanneer iemand in een psychische crisis verkeert loopt de stress vaak zo hoog op dat helder nadenken over oplossingen of alternatieve strategieën onmogelijk wordt. Hoe kun je iemand op zo’n moment het beste ondersteunen om zelf weer de regie te krijgen over de crisis?

Donderdag 27 augustus: Het Lumen gevoel vangen
Dorotheé Albers (auteur en docent creatief schrijven bij Woordwaterval)

Veel mensen voelen zich thuis bij Lumen. Waarom eigenlijk? Wat behelst ‘jezelf zijn, ontmoeten en meedoen’ voor ons? Samen gaan we creatief aan de slag met tekst en beeld om uit te drukken wat Lumen voor ons betekent. Aan het eind van deze workshop leggen we onze bevindingen vast op posters die we in het gebouw ophangen.

Vrijdag 28 augustus: Empathisch luisteren
Edwin Reurings (trainer en coach bij Groeiedag)

Empathisch luisteren is een manier van oordeelvrij luisteren waarbij je contact maakt met wat er echt leeft in de ander. In deze workshop leer je hoe je in herstel ondersteunende gesprekken dichter bij de kern van iemands verhaal kunt komen. Dat doen we door behoeften van de ander te herkennen en te verwoorden.

Meld je aan voor de Summerschool

Er zijn geen activiteiten gepland.

Volledige agenda