Leidse Regio

Open Mind Tentoonstelling

In de periode van 13 september t/m 3 oktober 2021 wordt achter het centraal station in Leiden de fototentoonstelling OPEN MIND geëxposeerd. Dit is een initiatief van de gemeente Leiden in samenwerking met GGZ Rivierduinen en Stichting Lumen Holland Rijnland.

Op deze pagina vind je meer informatie over de tentoonstelling en de activiteiten die Lumen en Rivierduinen in die periode organiseren.

Wat is Open Mind? 

Open Mind verbindt door het vertellen van persoonlijke verhalen in de openbare ruimte en helpt daarmee onbegrip de wereld uit.

In Nederland hebben jaarlijks circa 1 miljoen mensen last van depressie. Open Mind wil in samenwerking met haar partners het thema depressie bij het grote publiek onder de aandacht brengen en beter bespreekbaar maken. Voor deze fototentoonstelling is een grote groep jonge ervaringsdeskundigen geportretteerd. De persoonlijke portretten en verhalen vertellen ons hoe zij hun depressie ervaren, hoe ze hiermee omgaan en wat hun omgeving daarin betekent.

Fototentoonstelling
De tentoonstelling is dag en nacht gratis toegankelijk in de periode 13 september t/m 3 oktober 2021. Locatie: De achterkant van station Leiden Centraal (Bargelaan).

Programma

Ervaringsdeskundigen van Lumen en Rivierduinen zijn aanwezig bij Open Mind
Maandag 13 (opening), 20 en 27 september van 15.00 tot 17.00 uur
Donderdag 16, 23 en 30 september van 12.00 tot 14.00 uur

Locatie: Station Leiden (achterzijde)

Wil je meer weten over leven met een depressie? Ga dan eens in gesprek met een ervaringsdeskundige van Lumen of GGZ Rivierduinen. Tijdens de tentoonstelling Open Mind in Leiden zijn twee keer in de week ervaringsdeskundigen aanwezig bij de fototentoonstelling.

Voorlichting Depressie
Maandag 20 september 19.30 tot 21.15 uur
Locatie: Vredeskerk, Van Vollenhovenkade 24 Leiden

Iedereen voelt zich weleens somber. Maar wanneer is die somberheid onderdeel van een depressie? Hoe is een depressie te behandelen? En hoe kun iemand met een depressie ondersteunen? Je hoort het tijdens deze voorlichting van een ervaringsdeskundige van Lumen en een behandelaar van GGZ Rivierduinen. Aanmelden is noodzakelijk en kan via deze link.

Lotgenotencafe
Elke donderdag van 13.30 tot 16.30 uur
Locatie: Hooigracht 12-14, Leiden

Het Lotgenotencafé is er voor iedereen die te maken heeft (gehad) met een psychische aandoening, psychosociale problemen en/of een verslaving. Ook wanneer je vastloopt in je leven en je weinig aanspraak hebt, in het Lotgenotencafé ben je altijd welkom en luisteren we naar je.

Inloophuis
Zondagmiddag van 15.00 tot 18.00 uur. En dinsdag-, donderdag en vrijdag van 19.30 tot 22.00 uur
Locatie: Hooigracht 12-14, Leiden

Het Inloophuis Leiden is een huiskamer, een gezellige ontmoetingsplek waar iedereen zichzelf kan zijn. In het Inloophuis hoef je helemaal niets. Je kunt er terecht voor gezelligheid op je eigen manier. Koffie en een praatje, thee en een spelletje of gewoon met je eigen gedachten bezig zijn. Vrijwilligers zorgen voor koffie en zijn altijd bereid om naar je te luisteren.

Stip (Steun- en informatiepunt)
Elke woensdagochtend van 10.00-12.00 uur.
Locatie: Hooigracht 12-14, Leiden
Heb je een vraag over je psychische klachten of aandoening? Wil je dat we met je meedenken over welke behandeling jou het beste kan helpen? Of zoek je advies over je inkomen, werk, dagbesteding of scholing? Dan is het STIP er voor jou! Het STIP (Steun- en Informatiepunt) biedt ervaringsdeskundige ondersteuning aan iedereen die te maken heeft (gehad) met een psychische aandoening, psychosociale problemen en/of een verslaving