Duin- en BollenstreekKatwijkLeidse RegioRijnstreek

Inspiratiedag rondom ervaringsdeskundigheid

Op weg naar een regionale academie voor ervaringsdeskundigheid!

Ervaringsdeskundigen vervullen een steeds belangrijkere rol in de geestelijke gezondheidszorg en het sociale domein, in zowel betaalde als onbetaalde functies. Goede scholing van deze relatief nieuwe beroepsgroep is daarbij onmisbaar. GGZ Rivierduinen, Stichting Lumen Holland Rijnland, de Binnenvest en Parnassia/Brijder zijn van plan om de krachten te bundelen in een Regionale Academie Ervaringsdeskundigheid Holland Rijnland. Het doel van deze academie is de opleiding van ervaringsdeskundigen onder één dak te brengen. Om deze samenwerking te vieren organiseren we een INSPIRATIEDAG op dinsdag 30 augustus 2022 van 10.00 tot 16.00 uur. Op het programma staan toonaangevende sprekers uit ons vakgebied, interactieve workshops rondom het werken met eigen ervaring, en gelegenheid om elkaar beter te leren kennen en ervaringen uit te wisselen. De dag is gratis voor alle vrijwilligers en medewerkers van de vier bovengenoemde organisaties.

  • Doe nieuwe ideeën op over de inzet van eigen ervaring in je werk
  • Doe mee aan ‘sneak previews’ van aankomende cursussen van de academie
  • Wissel ervaringen uit over de inzet van ervaringsdeskundigheid in de verschillende organisaties
  • Ontmoet collega’s van andere organisaties en vergroot je professionele netwerk

We hopen jullie allen te ontmoeten op deze bijzondere dag.

Locatie: Baptistengemeente Leiden, Driftstraat 49-A, 2315 CD Leiden

Zie hier onze flyer.

Programma


09:30 uur
Inloop met koffie & thee

10:00 uur Welkom door de dagvoorzitter

10:15 uur Keynote lezing (plenair)

11:15 uur Pauze

11:30 uur Workshop ronde 1 (keuze uit workshop 1, 2 of 3)

12:30 uur Lunch

13:15 uur Workshop ronde 2 (keuze uit workshop 4, 5 of 6)

14:15 uur Pauze

14:30 uur Kennismaken, netwerken & speeddaten

15:15 uur Afsluiting & borrel

16:00 uur Einde

Openingslezing

Het bieden van peer support, een academie waardig?
/ Martijn Kole
Martijn Kole is als medeoprichter van Enik Recovery college werkzaam als onafhankelijk adviseur en is oprichter samen met Jan Berndsen van het Blauwepaardnetwerk. Daarnaast is hij werkzaam bij Valente als beleidsadviseur ervaringsdeskundigheid. Hij zal spreken over de essentie van zelfhulp (peer support) en de inzet van ervaringsdeskundigheid. Vanuit een combinatie van ervaring en conceptuele fundering zal hij de relatie leggen tussen zijnsruimte en de eigen unieke zoektocht die iedere cliënt aflegt om zelf weer verder te kunnen met het vinden van betekenis, jezelf, de mensen om jou heen en de verhouding tot de wereld. De inzet van ervaringsdeskundigheid en peer support kan deze noodzakelijke ruimte bieden. Vervolgens zal Martijn aandacht geven aan wat het vraagt van ons om als peer support werkers deze ruimte te openen, in deze ruimte te zijn en wanneer het spannend wordt trouw te blijven aan de peer support waarden.

Workshop rondes

Workshop 1: Snuffelen aan (familie)opstellingen
/ Natalie Wensveen 
Onverwerkte ingrijpende gebeurtenissen in een familiesysteem kunnen nog steeds invloed hebben op iemands huidige leven. Een (familie)opstelling is een methode om onzichtbare relaties in (familie)systemen zichtbaar te maken. Deelnemers worden aan de hand van een casus uit de groep opgesteld in de ruimte: zij representeren iemand uit het gezin van herkomst, bv een ouder, broer of zus. Zo wordt duidelijk wat er werkelijk (in de onderstroom) aan de hand is. Antwoorden komen dan vanzelf: niet vanuit je hoofd maar via intuïtieve ingevingen en lichaamssignalen. Tijdens deze workshop ga je zelf ervaren hoe het is om in een opstelling te staan.

Workshop 2: Ervaringskennis ontwikkelen vanuit dakloosheid
/ Roel Roodenburg en Niekie Doornbosch
Roel en Niekie hebben beiden bij De Binnenvest verbleven. Zij vertellen in hun eigen verhaal hoe zij dakloos zijn geworden, weer hun leven op de rails hebben gekregen en hoe zij hun ervaringskennis nu bij De Binnenvest inzetten. Wat voegt deze soort ervaring toe aan de regionale academie?

Workshop 3: Kunstkijken tegen negatieve gedachten, depressie en angst
/ Yael van Loosbroek-Speck
Ervaringsdeskundige Yaël van Loosbroek-Speck zal tijdens deze workshop laten zien welke rol kunst kan spelen bij preventie en herstel. Zij zal vertellen over het ontstaan van ‘Kunst als Perspectief’, de techniek die zij gebruikt tijdens haar rondleidingen. Daarbij ligt de focus niet op de geschiedenis of de feiten, maar op de kunstkijker zelf. Het gaat om hoe zij kunst beleven. Zo kun je door middel van kunst je blik op verschillende situaties verbreden. Deze workshop is ook voor wie niets met kunst denkt te hebben!

Workshop 4: De kracht van de groep
/ Janice de Jager en Katrien van Meel
Het begeleiden van een herstel- of lotgenotengroep is net windsurfen: vooraf kies je je bestemming (=het doel van de groep) en je materiaal (=de werkwijze). Maar op de wind, stroming of golven heb je geen invloed. Zoals een windsurfer deze soms grillige en onvoorspelbare natuurkrachten handig gebruikt om zijn doel te bereiken, zo benut de groepsbegeleider de dynamiek van een groep. Vandaag onderzoeken we wanneer dit groepsproces het leren in een groep ondersteunt of juist remt – en wat jij als groepsbegeleider daaraan kunt doen.

Workshop 5: De spiegel – over stigmatisering en zelfstigmatisering
/ Daniëlle Steentjes
In het werken vanuit eigen ervaring kan je tegen verschillende dilemma’s aanlopen, zoals stigmatisering en zelfstigmatisering. Bijvoorbeeld de vraag hoe je omgaat met professionele nabijheid en professionele afstand tegenover collega’s en cliënten. Welke informatie je wel of juist deelt met collega’s en cliënten? In hoeverre heb je vanuit ervaringsdeskundigheid zelf nog last van zelfstigma naar collega’s toe en hoe ga je daarmee om?  En stigmatiseren ervaringsdeskundigen misschien ook collega’s? In deze interactieve workshop onderzoeken we situaties en vragen die we mogelijk herkennen in het werkveld van ervaringsdeskundigheid.

Workshop 5: Presentie en professionele nabijheid – Hoe doe je dat?
/ Rikkert Meilof en Marja Griffioen
In deze workshop gaan we in op de vraag ‘Wat is presentie en professionele nabijheid’? Wat vraagt dat van jou als ervaringsdeskundig herstelondersteuner? We zullen aandacht besteden aan de theoretische achtergrond van presentie/professionele nabijheid en daarnaast ook een ervaringsoefening geven. Reflectie op wat er met jóu gebeurt is onderdeel van deze workshop.

 

 

Kom je ook? Vul dan onderstaand formulier in:

 

 

Er zijn geen activiteiten gepland.

Volledige agenda