Leidse Regio

Praktijklessen Ervaringsdeskundigheid

 ‘Het belangrijkste in communicatie is horen wat niet gezegd wordt.’

Verfijn je vaardigheden!

Werken als ervaringsdeskundige is mensenwerk. Vakinhoudelijke kennis is daarbij natuurlijk belangrijk, maar het zijn meestal je emotionele intelligentie, de juiste houding en communicatieve vaardigheden waarmee je voor een ander het verschil maakt. Jijzelf bent daarbij het belangrijkste instrument. In de Praktijklessen Ervaringsdeskundigheid breid je je gereedschapskist verder uit met diverse ‘soft skills’. We bootsen situaties na uit de dagelijkse praktijk van de ervaringsdeskundige en gaan aan de slag met praktische oefeningen. Nieuwe vaardigheden kun je meteen in een vertrouwde kring van collega’s uitproberen, automatiseren en bijslijpen. De ervaringsgerichte workshops zijn bedoeld voor iedereen die graag zijn of haar palet aan vaardigheden wil vergroten. De workshops zijn los van elkaar te volgen. Heb je acht of meer workshops uit deze reeks gevolgd, dan ontvang je een certificaat als bewijs van deelname.

  • Breid je gereedschapskist uit met nieuwe vaardigheden
  • Vergroot je zelfvertrouwen als ervaringsdeskundige door te doen
  • Geschikt voor beginnende als voor gevorderde ervaringsdeskundigen
  • Gratis voor alle vrijwilligers en medewerkers van Lumen

Programma 2023 – eerste kwartaal


Maandag 23 januari:
Gevoelsreflecties geven (Leiden)

Wil je dat de ander zich écht serieus genomen, begrepen en gehoord voelt? Maak dan gebruik van gevoelsreflecties. Met een gevoelsreflectie vat je de boodschap van de ander samen in jouw eigen woorden. Daarbij richt je je niet op de feitelijke informatie maar vooral op de emotionele lading die doorklinkt in iemands toon, gezichtsuitdrukking of lichaamshouding. Je zult in deze workshop merken dat je met een rake gevoelsreflectie nóg beter bij de ander aan kunt sluiten.

Maandag 30 januari: Eerste hulp bij crisis (Leiden)

Weet jij wat je moet doen wanneer iemand in een ernstige psychische crisis verkeert? Wanneer bel je 112, wanneer komt de crisisdienst? Leer een crisis herkennen, wat je beter wel en niet kunt doen in een crisissituatie en hoe ver jouw verantwoordelijkheid als vrijwilliger van Lumen reikt. Maak bovendien kennis met manieren waarop een crisis te voorkomen is.

Maandag 13 februari: Omgaan met een bezoeker met suïcidale gedachten (Leiden)

In je (vrijwilligers)werk bij Lumen kun je te maken krijgen met mensen die het leven als zodanig uitzichtloos ervaren dat zij de dood als enige mogelijkheid zien om aan hun lijden te ontsnappen. In deze workshop bespreken we hoe je mensen met suïcidale gedachten kunt steunen, wat je kunt doen als je het niet vertrouwt, en hoe je ondertussen voor jezelf zorgt.

Maandag 6 maart: Actief luisteren (Alphen a/d Rijn)

Goed kunnen luisteren is één van de belangrijkste vaardigheden van de ervaringsdeskundige. Door de woorden van je gesprekspartner af en toe samen te vatten laat je zien dat je aandachtig hebt geluisterd. Zo kun je bovendien nagaan of je de boodschap van de ander goed hebt begrepen. Het dwingt je om na te denken wat de ander werkelijk zegt voordat je hierop reageert. Je zult in deze workshop ontdekken dat actief luisteren minder eenvoudig is dan het op het eerste gezicht lijkt.

Maandag 13 maart: Vragen stellen (Alphen a/d Rijn)

Het stellen van de juiste vragen stelt je in staat om richting te geven aan een gesprek, informatie te vergaren of empathie te tonen. In deze workshop oefenen we met het stellen van verschillende soorten vragen en onderzoeken we het effect daarvan op onze gesprekspartner en het verloop van het gesprek.

Maandag 20 maart: Hulpvraag verhelderen (Alphen a/d Rijn)

Sommige hulpvragers komen direct met een concrete hulpvraag aan jou als ervaringsdeskundige op de proppen. Maar veel vaker laat iemand niet direct het achterste van zijn tong zien. Hoe kom je er achter waar de ander precies voor komt? Nu je de basis van de gespreksvoering (luisteren, samenvatten en doorvragen of LSD) onder de knie hebt, leer je hoe je je klanten helpt een hulpvraag te formuleren.

Maandag 27 maart: Een actieplan opstellen (Alphen a/d Rijn)

Je hebt in een eerste gesprek de hulpvraag van bezoeker, klant of cliënt verhelderd en concreet gemaakt. Hoe kom je vervolgens met elkaar van wensen, doelen en verlangens tot concrete stappen? In deze workshop leer je je klant kunt begeleiden om zelf een eerste stap te zetten naar een oplossing.

Voor wie?

Voor alle vrijwilligers en teamleden van Stichting Lumen Holland Rijnland. Voorkennis is niet vereist.

Tijdsinvestering

Voorbereiding is niet nodig. Heb je minimaal 8 bijeenkomsten bijgewoond, dan ontvang je een certificaat als bewijs van deelname.

Data, tijden & locatie

Praktijklessen in Leiden:
Maandag 10.00 tot 12.00 uur
Hooigracht 12-14 (voorlichtingsruimte op de eerste verdieping)
Docent: Katrien van Meel

Praktijklessen in Alphen a/d Rijn:
Maandag 10.00 tot 12.00 uur OF woensdag 14.00 tot 16.00 uur
Hoflaan 3 (De Jozef)
Docent: Amber Peskens

Aanmelden

Aanmelden is niet nodig.

Kosten

Gratis

Meer informatie?

Heb je nog vragen? Stuur een bericht naar katrienvanmeel@lumen-hollandrijnland.nl 

 

Er zijn geen activiteiten gepland.

Volledige agenda