Leidse Regio

Praktijklessen Ervaringsdeskundigheid

 ‘Het belangrijkste in communicatie is horen wat niet gezegd wordt.’

Verfijn je vaardigheden!

Werken als ervaringsdeskundige is mensenwerk. Vakinhoudelijke kennis is daarbij natuurlijk belangrijk, maar het zijn meestal je emotionele intelligentie, de juiste houding en communicatieve vaardigheden waarmee je voor een ander het verschil maakt. In de Praktijklessen Ervaringsdeskundigheid breid je je gereedschapskist verder uit met diverse ‘soft skills’. We bootsen situaties na uit de dagelijkse praktijk van de ervaringsdeskundige en gaan aan de slag met praktische oefeningen. Nieuwe vaardigheden kun je meteen in een vertrouwde kring van collega-ervaringsdeskundigen uitproberen, automatiseren en bijslijpen. De ervaringsgerichte workshops zijn bedoeld voor iedereen die graag zijn of haar palet aan vaardigheden wil vergroten. Heb je acht of meer workshops uit deze reeks gevolgd, dan ontvang je een certificaat als bewijs van deelname.

  • Breid je gereedschapskist uit met nieuwe vaardigheden
  • Vergroot je zelfvertrouwen als ervaringsdeskundige door te doen
  • Geschikt voor beginnende als voor gevorderde ervaringsdeskundigen
  • Gratis voor alle vrijwilligers en medewerkers van Lumen

Let op:
Er geldt een maximaal aantal deelnemers. Aanmelden is noodzakelijk via basiscursussen@lumen-hollandrijnland.nl

 

Programma voorjaar/zomer 2022

Maandag 9, 16, 23 & 30 mei: Gesprekken voeren (Alphen a/d Rijn)

Gesprekken kunnen voeren behoort tot de belangrijkste vaardigheden van de ervaringsdeskundige. In de eerste twee workshops besteden we aandacht aan algemene gesprekstechnieken – zowel individueel als in de groep. Hierin leer je hoe je de regie kunt houden over het gesprek. Ze zijn daarom ook relevant voor begeleiders van groepen zoals de cursus ZOH, Ont-moeten op maandag, Krachtcirkel of Trefpunt. Bijeenkomsten 3 en 4 zijn vooral bedoeld voor vrijwilligers die één-op-één gesprekken voeren, zoals cliëntondersteuners, consulenten crisiskaart en medewerkers van het STIP, respijthuis of lotgenotencafé. Bij elkaar bieden de vier workshops handvatten voor het voeren van een eerste kennismakings- of intakegesprek met je cliënt, gast of bezoeker. Alle workshops zijn ook los van elkaar te volgen. Bij de aanmelding graag even vermelden welke workshop je wilt volgen.

Programma:
09-05: Empathisch luisteren en samenvatten
16-05: Vragen stellen
23-05: Hulpvraag verhelderen
30-05: Een actieplan opstellen

Voor wie?

Voor alle vrijwilligers en teamleden van Stichting Lumen Holland Rijnland. Het maximum aantal deelnemers hangt af van de cursusruimte.

Tijdsinvestering

Voorbereiding is niet nodig, aanmelden wel. Heb je minimaal 8 bijeenkomsten bijgewoond, dan ontvang je een certificaat als bewijs van deelname.

Data & Tijden

De Praktijklessen Ervaringsdeskundigheid vinden plaats op maandag van 10.00 tot 12.00 uur (deur open vanaf 9.45 uur). Het minimum aantal deelnemers is 6. Workshops in Leiden vinden plaats in de voorlichtingsruimte op de eerste verdieping van Hooigracht 12-14. De locatie van de workshops in Alphen a/d Rijn wordt nog bekend gemaakt.

Aanmelden

Aanmelden is noodzakelijk en kan tot uiterlijk één werkdag van te voren via basiscursussen@lumen-hollandrijnland.nl Let op: Je ontvangt geen bevestiging van je aanmelding, tenzij de workshop onverhoopt niet door gaat.

Kosten

Gratis

Meer informatie?

Stuur een bericht naar katrienvanmeel@lumen-hollandrijnland.nl 

 

23 mei

Praktijklessen Gesprekken voeren

De Praktijklessen zijn exclusief voor de vrijwilligers en teamleden van Lumen. In de Praktijklessen Ervaringsdeskundigheid breid je je gereedschapskist verder uit met diverse ‘soft skills’. Aanmelden is noodzakelijk via basiscursussen@lumen-hollandrijnland.nl

30 mei

Praktijklessen Gesprekken voeren

De Praktijklessen zijn exclusief voor de vrijwilligers en teamleden van Lumen. In de Praktijklessen Ervaringsdeskundigheid breid je je gereedschapskist verder uit met diverse ‘soft skills’. Aanmelden is noodzakelijk via basiscursussen@lumen-hollandrijnland.nl

Volledige agenda