Leidse Regio

Praktijklessen Ervaringsdeskundigheid

 ‘Het belangrijkste in communicatie is horen wat niet gezegd wordt.’

Verfijn je vaardigheden!

Werken als ervaringsdeskundige is mensenwerk. Vakinhoudelijke kennis is daarbij natuurlijk belangrijk, maar het zijn meestal je emotionele intelligentie, de juiste houding en communicatieve vaardigheden waarmee je voor een ander het verschil maakt. In de Praktijklessen Ervaringsdeskundigheid breid je je gereedschapskist verder uit met diverse ‘soft skills’. We bootsen situaties na uit de dagelijkse praktijk van de ervaringsdeskundige en gaan aan de slag met praktische oefeningen. Nieuwe vaardigheden kun je meteen in een vertrouwde kring van collega-ervaringsdeskundigen uitproberen, automatiseren en bijslijpen. De ervaringsgerichte workshops zijn bedoeld voor iedereen die graag zijn of haar palet aan vaardigheden wil vergroten. De workshops vinden plaats op de Hooigracht en zijn los van elkaar te volgen. Heb je acht of meer workshops uit deze reeks gevolgd, dan ontvang je een certificaat als bewijs van deelname.

  • Breid je gereedschapskist uit met nieuwe vaardigheden
  • Vergroot je zelfvertrouwen als ervaringsdeskundige door te doen
  • Geschikt voor beginnende als voor gevorderde ervaringsdeskundigen
  • Gratis voor alle vrijwilligers en medewerkers van Lumen

Let op: Tijdelijk online!

In de maand december vinden de Praktijklessen tijdelijk online in MS Teams plaats vanwege de oplopende coronabesmettingen. Je ontvangt geen link maar gaat zelf na inloggen met je Lumen account naar het Team Stichting Lumen Holland Rijnland. In het kanaal Praktijklessen Ervaringsdeskundigheid staat vanaf 15 minuten voor aanvang de meeting klaar. Klik dan eenvoudig op ‘deelnemen’ (blauw vak). Nog geen account of problemen met inloggen? Stuur een mailtje naar lonneketomas@lumen-hollandrijnland.nl 

Programma najaar 2021

Maandag 8 november: Luisteren en samenvatten

Goed kunnen luisteren is één van de belangrijkste vaardigheden van de ervaringsdeskundige. Door de woorden van je gesprekspartner af en toe samen te vatten laat je zien dat je aandachtig hebt geluisterd. Zo kun je bovendien nagaan of je de boodschap van de ander goed hebt begrepen. Het dwingt je om na te denken wat de ander werkelijk zegt voordat je hierop reageert. Je zult in deze workshop ontdekken dat goed samenvatten minder eenvoudig is dan het op het eerste gezicht lijkt.

Maandag 15 november: Vragen stellen

Het stellen van de juiste vragen stelt je in staat om richting te geven aan een gesprek, informatie te vergaren of empathie te tonen. In deze workshop oefenen we met het stellen van verschillende soorten vragen en onderzoeken we het effect daarvan op onze gesprekspartner en het verloop van het gesprek.

Maandag 22 november: Hulpvraag verhelderen

Sommige hulpvragers komen direct met een concrete hulpvraag aan jou als ervaringsdeskundige op de proppen. Maar veel vaker laat iemand niet direct het achterste van zijn tong zien. Hoe kom je er achter waar de ander precies voor komt? Nu je de basis van de gespreksvoering (luisteren, samenvatten en doorvragen) onder de knie hebt, leer je hoe je je klanten helpt een hulpvraag te formuleren.

Maandag 29 november: Een actieplan opstellen

Je hebt in een eerste gesprek de hulpvraag van bezoeker, klant of cliënt verhelderd en concreet gemaakt. Hoe kom je vervolgens met elkaar van wensen, doelen en verlangens tot concrete stappen? In deze workshop leer je je klant kunt begeleiden om zelf tot een oplossing te komen.

Maandag 6 december: Eigen ervaringen inbrengen (online)

Waar of niet waar: ‘Ondersteuning door een ervaringsdeskundige bestaat daarin dat hij of zij vertelt over de eigen ervaringen met ontwrichting en herstel’. Niet waar! Ontdek in deze workshop manieren om als ervaringsdeskundige jouw eigen ervaringen in te zetten ten behoeve van de ander, zonder het ook maar één keer over jezelf te hebben.

Praktijkles 13 december: Gevoelsreflecties geven (online)

Wil je dat de ander zich écht serieus genomen, begrepen en gehoord voelt? Maak dan gebruik van gevoelsreflecties. Met een gevoelsreflectie vat je de boodschap van de ander samen in jouw eigen woorden. Daarbij richt je je niet op de feitelijke informatie maar vooral op de emotionele lading die doorklinkt in iemands toon, gezichtsuitdrukking of lichaamshouding. Je zult in deze workshop merken dat je met een rake gevoelsreflectie nóg beter bij de ander aan kunt sluiten.

Praktijkles 20 december: Rapportages schrijven (online)

Je bent cliëntondersteuner, consulent crisiskaart, of medewerker in het STIP of het respijthuis en moet gesprekken met klanten vastleggen zodat collega´s en cliënten zelf de inhoud ervan later kunnen teruglezen. Hoe doe je dat? Leer hoe je een gesprek beknopt, doelmatig en respectvol weer kunt geven in een schriftelijk verslag.

Download hier de flyers van de Praktijklessen Ervaringsdeskundigheid:
Programma Praktijklessen Ervaringsdeskundigheid – najaar 2021

Voor wie?

Voor alle vrijwilligers en teamleden van Stichting Lumen Holland Rijnland. I.v.m. de corona maatregelen is er ruimte voor maximaal tien deelnemers.

Tijdsinvestering

De bijeenkomsten zijn los van elkaar te volgen. Voorbereiding is niet nodig, aanmelden wel. Heb je minimaal 8 bijeenkomsten bijgewoond, dan ontvang je een certificaat als bewijs van deelname.

Data & Tijden

De Praktijklessen Ervaringsdeskundigheid vinden plaats op maandag van 10.30 tot 12.30 uur in de voorlichtingsruimte op de eerste verdieping van Hooigracht 12-14 (deur open vanaf 10.15 uur). Het minimum aantal deelnemers is 6.

Aanmelden

Aanmelden is noodzakelijk en kan tot uiterlijk één werkdag van te voren via basiscursussen@lumen-hollandrijnland.nl Let op: Je ontvangt geen bevestiging van je aanmelding, tenzij de workshop onverhoopt niet door gaat.

Kosten

Gratis

Meer informatie?

Stuur een bericht naar katrienvanmeel@lumen-hollandrijnland.nl 

 

Er zijn geen activiteiten gepland.

Volledige agenda