Beleidsbeinvloeding NIEUW
Beleidsbeïnvloeding: aandachtsgebieden van beleid in de Regio Holland Rijnland
Stichting Lumen werkt samen met partners in het sociaal domein aan beleid dat betrekking heeft op de maatschappelijke positie en ontwikkeling van onze achterban. We signaleren knelpunten in beleid door individuele en groepsgewijze clientondersteuning, het Lumen Panel en door contacten met organisaties in het sociaal domein.
Beleidsbeïnvloeding: aandachtsgebieden van beleid in de Regio Holland Rijnland
Stichting Lumen werkt samen met partners in het sociaal domein aan beleid dat betrekking heeft op de maatschappelijke positie en ontwikkeling van onze achterban. We signaleren knelpunten in beleid door individuele en groepsgewijze clientondersteuning, het Lumen Panel en door contacten met organisaties in het sociaal domein.
Lumen was in het eerste half jaar van 2024 actief betrokken de volgende maatschappelijke (beleid)thema’s.
Grip op onbegrip
Het jaar 2024 staat in het teken van Grip op Onbegrip; een landelijk actieprogramma dat zich richt op zorg en ondersteuning voor mensen met onbegrepen gedrag. Lumen neemt hier plaats in de arena van de Regionale Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag Hollands Midden en zet vertegenwoordiging en inzet van ervaringsdeskundigen hoog op de agenda. Voor meer informatie klik hier.
Uitwerking Grip op Onbegrip
Het jaar 2024 staat in het teken van Grip op Onbegrip; een landelijk actieprogramma dat zich richt op zorg en ondersteuning voor mensen met onbegrepen gedrag. In het kader van dit programma is de Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag Regio Hollands Midden van start gegaan. Een van de doelen van de Kenniswerkplaats is te komen tot meer kennisdeling in de regio over mensen met onbegrepen gedrag. Dit is overigens ook als belangrijk punt genoemd tijdens een Panel bijeenkomst over onbegrepen gedrag. Een ander doel is de betrokkenheid van ervaringsdeskundigen en belangenbehartigers te versterken. Hierop is al een voorschot genomen door hierover met het Lumen Panel in gesprek te gaan. Lumen heeft meegeschreven aan de projectaanvraag en heeft een rol bij de uitwerking van leerlijnen die het perspectief van de mensen om wie het gaat (en hun naasten) belicht.
Een ander initiatief binnen dit landelijk actieprogramma betreft domein-overstijgend samenwerken in de Veiligheidsregio Hollands Midden. Hier wordt ingezet op een brede samenwerking tussen justitie, zorg, veiligheid en het sociaal domein in Hollands Midden. In de voorbereiding van deze aanvraag is Lumen (samen met KernKracht) aangesloten bij de Themagroep Onbegrepen gedrag van het Zorg en Veiligheidshuis (ZVH) Hollands Midden. Lumen heeft hier de vertegenwoordiging en inzet van ervaringsdeskundigen hoog op de agenda gezet. Naar verwachting zal in januari 2025 bekend worden of de aanvraag is toegekend.
Integraal Zorg Akkoord (IZA)
Lumen geeft vanuit ervaringsdeskundigheid handen en voeten aan de uitvoering van onderdelen uit het Integraal Zorg Akkoord, zoals het creëren van inloop- en ontmoetingsplekken in de regio Holland Rijnland. In het kader van Burgerparticipatie opent onderzoeksbureau Pluut en Partners bij Lumen het gesprek over de opzet van “participatie hubs”. Voor meer informatie klikt u hier.
Uitwerking Integraal Zorg Akkoord
Doel van dit akkoord is samenwerken aan het toegankelijk en betaalbaar houden van de gezondheidszorg én de kwaliteit te verbeteren (Movisie). In de loop van dit jaar zagen we een rol voor Lumen weggelegd bij het zogenoemd ‘Verkennend Gesprek ‘. In opdracht van de regionale IZA Themagroep Mentaal welbevinden werkt Lumen aan het organiseren van laagdrempelige inloop- en ontmoetingsplekken in de 13 gemeenten van Holland Rijnland. In de zomer is daartoe een onderzoek gestart. Onderzoeksvragen zijn onder meer: wanneer kunnen we een initiatief of organisatie een laagdrempelig steunpunt noemen zoals in het IZA bedoeld? En aan welke criteria moet zo’n laagdrempelig steunpunt dan voldoen? Het Lumen Panel levert hier input op.
Met inzet van IZA SPUK middelen, samen optrekkend met de IZA transformatieplannen, heeft Lumen de ExpEx training (voor jeugd en jongeren) in Holland Rijnland breder uit kunnen rollen.
Om verdere uitvoering te geven aan burgerparticipatie, een belangrijk doel van het IZA, gingen we dit jaar tijdens een co-creatiesessie, onder leiding van onderzoeksbureau Pluut en Partners, met elkaar in gesprek over de opzet van een regionaal participatieplatform of ‘participatie hub’. Een van de doelen van de ‘hub’ is om snel toegang te krijgen tot de juiste informatie op het gebied van zorg en welzijn in de regio. Een vergelijkbaar initiatief startte in die tijd bij Reos/Transmuralis, op die plek Burgerplan Regioplan IZA genoemd. Lumen heeft tevens de overlap van beide initiatieven bij de betrokkenen onder de aandacht gebracht.
Wet Langdurige Zorg (WLZ)
Een plan van aanpak in de regio Holland Rijnland moet de instroom van mensen met een langdurige zorgvraag (GGZ-W) omlaag gaan brengen. Tegelijkertijd is er het streven naar betere zorg en ondersteuning van deze (groep) mensen. Zijn beide doelstellingen te verenigen?
Uitwerking Wet Langdurige Zorg
Een plan van aanpak in de regio Holland Rijnland moet de instroom van mensen met een langdurige zorgvraag (GGZ-W) omlaag gaan brengen. Tegelijkertijd is er het streven naar betere zorg en ondersteuning van deze (groep) mensen. Lumen, als deelnemer in de kengroep, ziet twee (sub)thema’s die voor Lumen van belang zijn. Dit zijn: de verankering in de wijk en het opstellen van een Factsheet WLZ. Voor de zomer is de ‘missie’ herschreven en het plan van aanpak verder geconcretiseerd.
Dakloosheid Voorbij!
Holland Rijnland telt mee! ETHOS-Telling biedt nieuwe inzichten, maar uitdagingen blijven. Voor meer informatie klik hier of bekijk het nieuwsbericht.
Uitwerking Dakloosheid Voorbij!
Ook Holland Rijnland doet dit jaar mee aan de ETHOS telling. De afkorting ETHOS staat voor
‘European Typology of Homelessness and Housing Exclusion’. Het wordt op dit moment als de meest betrouwbare methode gezien om de ware omvang van dakloosheid in een gemeente of regio te meten. Naast gemeentelijke diensten en de maatschappelijke opvangorganisaties doen bijvoorbeeld ook inloophuizen, ziekenhuizen en ervaringsdeskundigen mee, zodat ook minder zichtbare groepen geteld worden. De cijfers van de meting zijn nodig om passend beleid te ontwikkelen gericht op het voorkomen en uitbannen van dakloosheid.
Tijdens de kick of bij de Nieuwe Energie aan het begin van dit jaar, spreekt een medewerker van Lumen vanuit zijn eigen ervaring met dakloosheid. Op 11 april brachten meer dan vijftig organisaties in de regio Holland Rijnland samen dak- en thuisloosheid in kaart. De resultaten daarvan vindt u hier.
Walk into the Light
Met een wandeling van het donker naar het licht van de opkomende zon vragen meer dan 100 deelnemers aandacht voor mensen die door suïcide uit het leven zijn gestapt (of dat overwegen) en voor al hun naasten. Klik hier voor meer informatie.
Uitwerking Walk into the light
Op dinsdag 10 september trok voor dag en dauw een bijzondere stoet door Leiden. Met een wandeling van het donker naar het licht van de opkomende zon, vroegen de 102 deelnemers aandacht voor mensen die door suïcide uit het leven zijn gestapt (of dat overwegen) en voor al hun naasten. Ook wethouder Abdelhaq Jermoumi (Kansengelijkheid, Jeugd en Onderwijs) liep mee. De wandeling werd afgesloten met een ontbijt bij Lumen aan de Hooigracht.
Vooruitblik
In de komende maanden verwachten we onder meer:
(Politieke bijeenkomst bij Lumen)
Kick of van de Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag √
Woonzorgcomponent Leiden (Dakloosheid) √