Duin- en BollenstreekLeidse RegioRijnstreek

Archief: Voorlichtingen Psychische gezondheid

Een eerder gehouden online voorlichting terugkijken? Hier vind je alle voorlichtingen Psychische Gezondheid terug (vanaf april 2020).

Psychose

Maandag 19 april

Een psychose zorgt voor overtuigingen die niet met de werkelijkheid overeen komen. Wat gaat er om in iemands hoofd tijdens een psychose? En welke behandelingen zijn er mogelijk? Je hoort het tijdens deze voorlichting van een ervaringsdeskundige en een behandelaar.

Hooggevoeligheid

Maandag 29 maart

Hooggevoelige personen (HSP) ervaren de wereld om zich heen vaak op een intense manier. Externe prikkels, zoals geluid, gesprekken en geuren komen bij hen sterk binnen. Wat zijn de kenmerken van hoogsensitiviteit en hoe ga je ermee om in het dagelijks leven? Je hoort daar tijdens deze voorlichting meer over van een ervaringsdeskundige en een behandelaar.

 

Social media verslaving

Maandag 15 maart 

Games en social media zijn ontwikkeld om je aandacht zo lang mogelijk vast te houden. Wanneer slaat dat om in een verslaving? En hoe kom je daar weer vanaf? Een behandelaar en een ervaringsdeskundige vertellen je hier meer over tijdens deze voorlichting.

 

Depressie en dysthymie

Maandag 1 maart 

Iedereen voelt zich weleens somber. Maar wanneer is die somberheid onderdeel van een depressie? Hoe is een depressie te behandelen? En wanneer is er sprake van dysthymie (chronische depressie)? Je hoort het tijdens deze voorlichting van een ervaringsdeskundige en een behandelaar.

Eetstoornissen

Maandag 15 februari 2021
Een eetstoornis, zoals anorexia of boulimia, heeft een grote invloed op je leven. Maar hoe ontstaat een eetstoornis precies? En welke behandelingen zijn er mogelijk? Een behandelaar en een ervaringsdeskundige vertellen je hier meer over tijdens deze voorlichting.

Medicatiegebruik bij psychische klachten

Maandag 7 december 2020
Wanneer is het nodig om medicatie te gebruiken bij psychische problemen? Welke soorten medicatie bestaan er en wat zijn de bijwerkingen? Over deze en andere vragen gaat de voorlichtingsavond ‘Medicatiegebruik bij psychische klachten’. Psychiater en onderzoeker Max de Leeuw, verbonden aan GGZ Rivierduinen en het LUMC, is de spreker tijdens deze bijeenkomst. Daarnaast vertelt een ervaringsdeskundige vanuit Lumen Holland-Rijnland iets over het gebruik van medicatie en de invloed daarvan op haar dagelijks leven.
-> download hier de powerpointpresentatie van deze voorlichting. 

Persoonlijkheidsstoornissen

Maandag 23 november 2020
Dat persoonlijkheidsproblematiek niet behandelbaar zou zijn is gelukkig achterhaald! Wat is kenmerkend voor een persoonlijkheidsstoornis? Een behandelaar van GGZ Rivierduinen en een ervaringsdeskundige van Stichting Lumen Holland Rijnland delen hun kennis en ervaringen.

Psychose en stemmen horen

Maandag 16 november 2020
Een psychose zorgt voor overtuigingen die niet met de werkelijkheid overeenkomen. Stemmen horen is geen ziekte op zich maar het is een verschijnsel dat zich ook voor kan doen bij andere psychische aandoeningen. Een behandelaar van GGZ Rivierduinen en een ervaringsdeskundige van Stichting Lumen Holland Rijnland delen hun kennis en ervaringen.
-> Download hier de powerpointpresentatie van deze voorlichting 

 

Verslaving

Maandag 26 oktober 2020
Verslaving aan alcohol en drugs heeft veel invloed op je werk, studie en persoonlijke leven. Maar wanneer ben je precies verslaafd? En hoe kom je er weer vanaf? Een behandelaar van GGZ Rivierduinen en een ervaringsdeskundige van Stichting Lumen Holland Rijnland delen hun kennis en ervaringen.

Burn-out en Depressie

Maandag 19 oktober 2020
Wat is het verschil tussen een ‘dip’, een burn-out en een depressie? We gaan in op overeenkomsten en verschillen, en op de vraag hoe je er weer vanaf komt. Een behandelaar van GGZ Rivierduinen en een ervaringsdeskundige van Stichting Lumen Holland Rijnland delen hun kennis en ervaringen.
->Download de powerpointpresentatie van deze voorlichting.

Bipolaire stoornis

Maandag 5 oktober 2020
Hoe herken je de symptomen van een depressie of een manie, en wat kunnen jijzelf en je naasten doen om het tij in een vroeg stadium te keren? Een behandelaar van GGZ Rivierduinen en een ervaringsdeskundige van Stichting Lumen Holland Rijnland delen hun kennis en ervaringen. Uiteraard is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Bipolaire stoornis

Maandag 22 juni 2020
Een bipolaire (manisch depressieve) stoornis kenmerkt zich door uitersten in stemming en energie. Wat is nu precies een bipolaire stoornis, hoe herken je het en wat zijn de behandelmogelijkheden? Maar ook: hoe kun je iemand met een bipolaire stoornis ondersteunen, en wat kan iemand zelf doen?

Trauma en PTSS

Maandag 18 mei 2020
Ingrijpende gebeurtenissen ook van lang geleden kunnen nog steeds veel invloed hebben. Het kan een verkeersongeluk zijn, een gewelddadige overval, een inbraak, maar bijvoorbeeld ook een echtscheiding of een plotseling ontslag. We noemen dit een (psycho)trauma. Je merkt dat je gespannen bent, schrikachtig en onrustiger dan normaal. Ook kun je last hebben van herhaaldelijk terugkeren van herinneringen aan de schokkende gebeurtenis in de vorm van flashbacks en nachtmerries. Ten gevolge van een trauma kan iemand een Post traumatisch Stress Stoornis (PTSS) ontwikkelen.

Tijdens deze Webinar wordt er ingegaan op de verschijnselen van trauma, en achtergronden. De ervaringsdeskundige gaat in op het onderwerp vanuit haar/zijn eigen ervaring. Een professional vertelt over het thema in het algemeen, de achtergrond, oorzaken, signalen, het hulpaanbod en omgangsadviezen (familie en naasten). Uiteraard is er altijd voldoende ruimte om vragen te stellen.

Psychose

Maandag 11 mei 2020
Elk jaar ontstaat bij één of twee op de tienduizend Nederlanders voor het eerst een psychose. De eerste psychose ontstaat meestal als iemand tussen 16 en 25 jaar oud is. Een psychose is een ingrijpende ervaring voor betrokkene zelf, maar zeker ook voor mensen uit de directe omgeving. Mensen met een psychose verliezen tijdelijk het contact met de werkelijkheid. De gevolgen strekken ver, zeker als de psychose niet snel herkend en behandeld wordt. Wanneer iemand met een psychose te maken krijgt, geeft dat veel vragen, onzekerheden en machteloosheid. Vroege herkenning van de symptomen kan de ontwikkeling van een psychose voorkomen of uitstellen en de sociale en maatschappelijke gevolgen verminderen.

De ervaringsdeskundige gaat in op het onderwerp vanuit haar/zijn eigen ervaring. Een professional vertelt over het thema in het algemeen, de achtergrond, oorzaken, signalen, het hulpaanbod en omgangsadviezen (familie en naasten). Uiteraard is er altijd voldoende ruimte om vragen te stellen.

Autisme bij volwassenen

Donderdag 7 mei 2020
Ruim één procent van de Nederlanders heeft een vorm van autisme. De hersenen van mensen met autisme verwerken informatie die ze waarnemen via zintuigen, op een andere manier. Zij hebben er moeite mee om wat zij ruiken, zien, horen of voelen te verwerken tot een samenhangend geheel. Hierdoor ervaren zij problemen op het gebied van communicatie, verbeelding en in het omgaan met hun relaties. Kinderen en volwassenen met autisme hebben allemaal een andere combinatie van klachten en problemen.

De ervaringsdeskundige gaat in op het onderwerp vanuit haar/zijn eigen ervaring. Een professional vertelt over het thema in het algemeen, de achtergrond, oorzaken, signalen, het hulpaanbod en omgangsadviezen (familie en naasten). Uiteraard is er altijd voldoende ruimte om vragen te stellen.

Autisme heeft vaak invloed op relaties met andere mensen. Dat kan gaan om allerlei soorten relaties, van vriendschappen en liefdesrelaties tot ouder-kind-relaties. Tijdens de Webinar is er ruimte om ervaringen met elkaar te delen en kunnen tips qua omgang met elkaar worden besproken.

Borderline

Woensdag 6 mei 2020
Mensen met borderline hebben over het algemeen moeite om emoties te reguleren en hierdoor relaties of vriendschappen met anderen te onderhouden. Het lukt hen vaak niet een baan te houden of een opleiding af te maken. Mensen met deze problematiek gedragen zich vaak impulsief en hebben last van wisselende stemmingen. Daarnaast kunnen zij andere psychische klachten hebben zoals angsten, depressie en/of stemmen horen. Dit maakt de omgang met iemand die borderline heeft soms behoorlijk ingewikkeld.

Tijdens deze Webinar gaat de ervaringsdeskundige in op het onderwerp vanuit haar/zijn eigen ervaring. Een professional vertelt over het thema in het algemeen, de achtergrond, oorzaken, signalen, het hulpaanbod en omgangsadviezen (familie en naasten). Uiteraard is er altijd voldoende ruimte om vragen te stellen.

Hooggevoeligheid

Woensdag 29 april 2020
Als je hooggevoelig of hoogsensitief bent, voel je je vaak anders dan de meeste mensen. Van kinds af aan bestaan er veel gevoelens van onbegrip. Je wordt dan ook met hooggevoeligheid geboren. Regelmatig blijkt dat één van de ouders ook hoog gevoelig is.

Hoogsensitieve mensen verwerken prikkels van buitenaf anders dan de meeste mensen. Opvallend is bijvoorbeeld dat deze mensen meer gevoelig zijn voor details en daardoor meer prikkels te verwerken hebben. Mensen met hooggevoeligheid kunnen erg sterk reageren op prikkels uit de omgeving. Dat kan een reactie op een hard geluid zijn, maar ook een fel licht of een sterke geur kan daarvoor zorgen. Naast de reguliere zintuiglijke waarneming, voelen hoogsensitieve personen emoties, sfeer en spanningen van andere personen bijzonder goed aan.

Een deskundige, zelf ook ervaringsdeskundige, zal op deze avond informatie geven en uw vragen beantwoorden.